Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logo

  Inspiration för barnrummet

  Att inreda ett barnrum kan kännas som en utmaning. Det ska vara funktionellt, mysigt och kunna inbjuda till både lek och sömn. Det lilla barnets rum är ofta ett roligt projekt att ställa iordning. Här bestämmer ni föräldrar och kan helt gå efter er och hemmets stil. Men så fort barnet blir lite äldre är det viktigt att barnet själv får vara med och tycka och tänka. Barnrummet ska vara barnets trygga borg och inredas efter barnets behov.

  trivselhus villa askim barnrum bygga hus

  Grundpelaren i barnrummet

  En trygg och mysig säng är ofta grundpelaren i barnrummet. Tänk på att använda ekologiska textilier då barnet spenderar mycket tid här och ofta ligger med bar hud direkt på lakan, täcken och filtar. Att inreda med mycket textilier i fina mönster och sköna material gör sängen inbjudande för både sömn, mys och lek. Att ha något tryggt att fästa ögonen på när man ligger i sängen känns bra, är det kanske ett inramat foto, en favoritbild eller en hängande dekoration som en leksaksmobil.

  Locka fram kreativiteten

  Öppna ytor i barnrummet lockar till kreativitet och lek och en skön matta gör det enklare att sitta still. Även mattan bör vara ekologisk och satsa gärna på ett slitstarkt material som tex ull för hållbarhet. Ett barnrum ska inredas för barnet och därför är det viktigt att tänka på att barnet ska nå och se. Högre vägghyllor för ömtåliga prydnadssaker är perfekt men leksaker i korgar på golvet, påsar på krokar på väggarna och i lådor i skåp eller hyllor ska anpassas till barnet och barnets höjd. Livet och leken blir betydligt lättare om barnet själv kan plocka fram och plocka bort saker utan hjälp. Tänk även på att barnet ska få njuta av det som dekorerar väggarna. Inreder du med en tavelvägg så börja i barnets ögonhöjd.

  Förvaring

  Att ha mindre men mer förvaring gör det lättare att hitta favoritbilen. Inred med mindre korgar som även är fina om de blir stående framme på golvet. Ha små påsar på krokar på väggen som både agerar perfekt förvaring och som är roliga att packa i och leka med. Sätt hjul på trälådor som lätt kan rullas fram och bort och komplettera gärna den mindre förvaringen med större dold förvaring för att skapa lugn. Dölj öppna hyllor med ett draperi av fint tyg eller satsa på ett skåp där du lätt tänger dörrarna om röran. För att göra rummet mer personligt kanske skåpet kan få vara gammelmosters ärvda skänk som bryter av i originalutseende eller får en ny look med hjälp av färg.

  Färgsättning

  Ett barnrum behöver inte vara färgglatt med starka kulörer. Kanske behöver barnet en lugnare oas. Detta betyder inte att färger är uteslutet, hitta bara en dov färgskala och våga tänka utanför boxen och ramarna för att skapa något intressant. Behöver alla ben på sängen vara i samma färg? Skapa mönster på väggen och skåpdörren med olika kulörer eller griffeltavelfärg för egna konstverk och byt ut de traditionella handtagen till något som sticker ut.

  trivselhus fri form barnrum

  Välj ekologiskt och miljövänligt

  Häng dekorationer eller textilier från taket för att sänka takhöjden och göra det mysigt. Och tänk på att det ska vara enkelt att skapa en skön belysning. Ekologiska textilier har vi nämnt men tänk på att försöka skapa en så giftfri miljö i hela barnrummet som möjligt. Måla med en miljö och allergivänlig färg, rensa bort äldre plastleksaker och handla och önska er gärna ting från barnbutiker som satsar på fina ekologiska och giftfria produkter.

  Text: Johanna Pilfalk

  Tapeter för er med barnasinnet kvar

  En tapet i barnrummet är inte bara vacker att titta på. Den kan också ge personlig karaktär till barnets rum. Och barn älskar att titta på motiven på väggarna och kanske till och med inkludera dem i sina lekar. Vi har valt ut några fina barntapeter som inspiration. Fler tapeter och goda råd för barnrummet finns på Tapetforum.

  Kanske är ni också intresserade av

  Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

  Skriv er fråga och fyll i era kontaktuppgifter så hör vi av oss!

  Välj byggkommun

  Behöver ni hjälp?

  Låt oss guida er