Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logo
  Tillbaka till nyheter
  18 november, 2022

  Värmepump med FTX & komfortkyla

  Ny unik värmepump med FTX & komfortkyla nu tillgänglig för våra kunder!

  MetroTherm har i samarbete med Trivselhus inom projektet BeSmå (nätverk för energieffektiva småhus) utvecklat en helt ny typ av värmepump för uppvärmning och komfortkyla. Inom samarbetet installerades en testmaskin i ett Trivselhus, med mycket bra resultat där familjen verkligen är nöjda att de valde att en klimatanläggning i stället för en traditionell frånluftsvärmepump.

  – Vi har lyckats få ventilationen och den vattenburna värmen att samverka genom samtidig uppvärmning av tilluften och t ex golvvärme. Vi använder samma teknik för att på varma sommardagar tillföra komfortkyla till huset, säger Emanuel Johanzon, regionansvarig Öst på MetroTherm.

  Fokus låg på att utveckla produkten för så låg energiförbrukning som möjligt i kompakt format och försöka knyta samman det vattenburna uppvärmningssystemet med ventilationen.

  Detta lyckades genom att få systemen att samverka genom att tillföra energi på tilluften samtidigt som man använder golvvärmen eller radiatorerna. Med denna lösning är det även möjligt att ha en fortsatt uppvärmning av huset samtidigt som tappvarmvattnet värms upp, vilket saknas i traditionella system. Behovet på marknaden för komfortkyla har ökat och genom att en splitvärmepump används istället för en vanlig traditionell värmepump kan samma teknik förse hela huset med komfortkyla under varma sommardagar.

  – Det är väldigt roligt att det långvariga samarbetet mellan Trivselhus och MetroTherm nu gör att vi kan erbjuda våra kunder en helt ny produkt med fantastisk energiprestanda och ökad inomhuskomfort – som dessutom ger möjlighet till komfortkyla under varma sommardagar, säger Leif Sjöskog, teknikchef på Trivselhus.

  Trivselhus blir först ut på marknaden att erbjuda denna klimatanläggning från MetroTherm som tillval till sina kunder.