Lär känna din tomt!

Kanske hittar man sitt drömhus först och börjar leta tomt sedan. Eller så har man redan valt tomt och ska nu börja fundera på hus. Oavsett vilken ordning man gör saker i mår både huset och platsen alltid bäst av att komplettera varandra. Det kan vara lätt att fastna för ett favorithus och glömma bort att det också ska vara lämpligt, möjligt och tillåtet att bygga det på tomten. Så blir hus och tomt ert hem!

Tomten ger alltså många förutsättningar för huset och tipset är därför att inte enbart förlita sig på ritningar, utan att ta med hela familjen och besöka platsen så mycket som möjligt för att verkligen känna vilket hus som passar att bygga. Det är något helt annat att vara på plats och se hur solen vandrar över dagen, hur mycket skugga som träd eller grannhus ger, om det finns växter som ska bevaras, om tomten lutar, var bästa utsikten finns eller hur vinden kommer åt. Här kommer lite exempel på hur vi skräddarsytt hus för platsen, tagit tillvara möjligheter men även svårigheter!


Familjen ville bevara känslan intill det gamla brofästet och ett äldre träd.


En bergsknalle mitt i ett bostadsområde och fin utsikt bäddade för detta unika hus med fantastisk balkong. Takutformningen kom till för att möta kravet på byggnadshöjd i planbestämmelserna.


Från balkongen kan familjen kika på segelbåtarna som tävlar.


Innergården ger skönt lä vid halländska kusten och makalösa solnedgångar!


Det kommer garanterat att dyka upp massor av bra idéer när man är på platsen. Och det är inte bara själva tomten som man kan behöva lära känna, utan också hela området. Hur ser grannhusen ut, hur är de placerade på sina tomter och vilken känsla finns på platsen?

Men de är minst lika viktigt att besöka tomten för att ha roligt och mysigt. Det gör husbyggandet till ett gemensamt projekt för hela familjen. Varför inte ta med grillen? Pinnbröd är enkelt och gott och med korv och grillade majskolvar är mysfaktorn given!

En spännande möjlighet som finns för att hitta en stil på huset som passar tomten är Trivselhus app. Med hjälp av en iPhone eller iPad och tekniken ”förstärkt verklighet” kan du enkelt se olika hus i 3D-utförande, och få en bra uppfattning om de passar på tomten. Se husmodellerna som inspiration, Trivselhus kan anpassa dem efter önskemål eller skräddarsy ett hus unikt för dig.

Tveka inte att be om hjälp! För Trivselhus är detta vardag och vi är kunniga och lyhörda inför varje familjs husdrömmar. Vi har även möjlighet att följa med ut på tomten. Det är alltid olika förutsättningar att ta hänsyn till och man kan enkelt dela upp det i två delar. En del är det som man själv kan påverka som och en del är det som man måste förhålla sig till sett till detaljplan och byggregler. Tillsammans kommer vi fram till ett hus som både passar familjen och som man får bygga - till den budget som är aktuell.

Så låt det ta lite tid i början och gör husbyggande till ett gemensamt drömprojekt för hela familjen!

Jessica Nilsson, Designchef

Uppdaterat: 2015-10-23