Trädgård ger huset karaktär

En lummig oas där berget ger karaktär och växter av olika slag ger färg åt varje säsong. Trädgården runt det här huset har plats för både aktivitet och vila.

Från tomt till färdigt hem

Ett av alla de projekt redaktionen för Äntligen Hemma på TV4 har givit sig i kast med är att bygga ett helt hus från grunden. De valde ett Trivselhus och under en höst kunde vi från TV-soffan följa hela processen från tomt till färdigt hem. Bosse Rappne var ansvarig för trädgården, där växtligheten blev allt frodigare ju längre säsongen gick.

– Vi lät sten och berg på tomten finnas kvar och ge trädgården karaktär. När allt nu börja växa till sig ser det ut att kunna bli en jättefin, lummig och grönskande oas för de som ska bo i huset, säger Bosse.

En av huvudtankarna var att skapa mycket grönska, eftersom omgivningen runt omkring fastigheten är rätt öppen.  Samtidigt skulle tomten vara lättskött och ha ytor för både lek och vila. Bosse tycker också att mycket av de idéer teamet hade från början slog väl ut och att trädgården fungerar som tänkt.

– En husritning följer man ju mer eller mindre exakt, men när det gäller trädgården får man alltid göra en del avsteg från ursprungsplanen. Det är nödvändigt att ta hänsyn till befintlig natur och struktur för att inte skapa onödiga kostnader, förklarar Bosse.

Bo Rappne

Ålder: 49 år
Yrke: Trädgårdsmästare på Slottsträdgården Ulriksdal i Solna och i Äntligen Hemma i TV4
Familj: Fru och två barn
Trädgård: ”Extremsocial” – stort växthus med matplats, utekök, trädgårdskoja, nordisk pergola, organiskt spa, gräsmatta för aktiviteter– här umgås man! Dessutom trädgårdsland för hobbybruk.

Mer information: www.rappne.nu

Fokus på familjen

När Bosse och hans kollegor får ett uppdrag lägger de stor energi på att lära känna den familj som ska bo i huset så bra som möjligt.

– För mig handlar trädgården mycket om funktion. Det innebär att man måste veta en hel del om de som ska bo där, hur de vill leva, vad har de för drömmar?Bosse försöker ta reda på så mycket som möjligt om familjen. Har de t ex lantställe också lägger man fokus på vår- och höstväxter och gör trädgården så lättskött som möjligt under sommaren. Hur många bilar familjen har, om de gillar att läsa, behöver stora lekytor, älskar att äta frukost utomhus eller längtar efter en ordentlig grill – allt ska vägas in när trädgården planeras. Med parkeringsplatser, uteplatser, andra funktionsytor samt trädgårdens naturliga förutsättningar och karaktär skapas en stomme som fungerar över tid. Den kompletteras sedan med planteringar som är enklare att byta ut med jämna mellanrum. 

Trädgårdens funktion för oss svenskar har förändrats genom åren, från att ha varit en plats där vi odlade mat och medicin ska den nu ge oss avkoppling och ro för att motverka vardagsstressen. Ett eget paradis utanför ytterdörren, helt enkelt.

Bosses bästa tips:

Planera trädgården parallellt med huset - huset läge och form påverkar

Definiera vilka funktioner som ska rymmas i trädgården – 
plats för bilar, uteplatser, köksträdgård, lek och vila. Vad vill du ha?

Anlita en trädgårdsdesigner – investeringen lönar sig

Fokusera på entré och uteplats - här spenderar du mest tid

Låt befintlig miljö, t ex träd, sten och berg ge trädgården karaktär - komplettera med växter och detaljer.

Utnyttja de maskiner som lägger grunden för huset till att också förbereda trädgårdens olika ytor - när grovjobbet är gjort kan du koncentrera dig på det roliga!

Planera rätt 

Försök att planera din trädgård parallellt med huset. Då kan du påverka hur ytorna används och få grovjobbet gjort av de maskiner som används för husbygget.

– Till sist är det naturligtvis också en kostnadsfråga, plånboken styr trots allt. Men jag vill ändå rekommendera att anlita en trädgårdsdesigner för att få ett bra resultat. De pengarna är väl investerade, det finns undersökningar som visar att en bra stomme i trädgården höjer värdet på fastigheten med tio till tjugo procent.

Ett sätt att underlätta planeringen av en ny trädgård är att fokusera på ytor som är extra viktiga.

Bosse tycker det är viktigt att man blir glad av entrén, att den känns välkomnande och trevlig. Det blir också en känsla du kan ta med dig varje gång du går hemifrån.

Uteplatsen är den plats i trädgården där vi umgås mest. Den ska kunna användas till mycket och få såväl unga som gamla att trivas.

Entrén och uteplatsen är de platser i trädgården där du spenderar mest tid. Kan du skapa en härlig miljö där är mycket vunnet

Den bästa trädgården är uppbyggd av tid, där varje planta får möjlighet att växa och göra intryck.

Stilsäkra färger

Färg och form samspelar i harmoni

Fasadens färgsättning är ett uttryck för huset stil och den tid då huset byggdes eller byggs. Ett Trivselhus är alltid ritat för en specifik tomt, och då blir valet av kulör en del av en genomtänkt helhet. 

Belysning

Skapa känsla med ljus

Väl genomtänkt ljus i ett hem förstärker upplevelsen av huset och lyfter fram både arkitekturen och inredningen. 

Budgetera för blommor

Trädgården i samklang med livet

Börja anlägga din trädgård samtidigt som du bygger huset. Och lägg gärna in kostnaden för gräs, sten och blommor i din byggbudget.