Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logo

  Inredarnas hemliga knep 4

  Skapa ett personligt hem genom att matcha nytt och nött, perfekt och skavt, slätt med skrovligt och håll viktiga passager fria för känslan av ett rymligt hem. Frida Ramstedt som driver inredningsbloggen Trendenser delar med sig av sin erfarenhet

  Blanda strukturer

  Ett vanligt misstag i nybyggda hus är att enbart använda nya möbler och inredning med förseglade ytskikt, exempelvis lackad MDF eller spånskivor. Att blanda upp de slutna ytorna med naturmaterial som massivt trä, fårskinn, lin, läder och ull ger en annan känsla och akustik till rummet. Om allt är nytt och perfekt kan det lätt uppstå en hård och kall känsla. Blanda nytt och nött, perfekt och skavt, släta ytor med skrovliga och jobba med motsatser i strukturerna på det ni tar in så kommer ni få ett personligt slutresultat.

  Mät och matcha

  Matcha gärna möbler från olika tillverkare och tidsepoker men mät alltid så att avstånden blir rätt. Sitthöjd och bordshöjd varierar nämligen ofta när ni blandar stolar och bord från olika leverantörer. Mellan stolsitsen och bordsytan bör det vara ungefär 30 cm för att man ska sitta bekvämt. Tänk också på att titta under bordsskivan. Om bordet har klumpiga ben eller en tjock skiva eller sarg som sticker ned kan den skava mot låren och ge begränsat med benutrymme så mät på rätt ställe. Ta även med bordsbenens placering när ni måttar hur många sittande gäster ryms runt bordet, vilket bör beräknas med 60 cm per sittplats.

  Trafikflöden och passager

  Hur förflyttar ni er mellan olika rum i ert hem under en dag? Var spenderar ni mest tid? Var kan det upplevas trångt? I vilka utrymmen rör sig ofta fler än en person åt gången? Inredare räknar med att en vuxen person mäter ungefär 60 cm mellan armbågarna. Ett rekommenderat mått för trafikerade passager i ett hem är därför att de ska vara minst 100 cm i bredd så att två personer kan passera varandra utan att krocka. Bostäder är ritade utifrån dessa riktlinjer men vi som lever i dem möblerar ofta till oss flaskhalsar där vi behöver utrymmet som mest. Undvik att placera ut möbler i de mest trafikerade områdena och håll viktiga passager fria för att undvika känslan av att vara trångbodd – helt i onödan.

  Bästsäljande handbok

  Frida Ramstedts bästsäljande handbok väger hela 1 kilo (!) och givits ut i 25 länder. Boken förklarar grundläggande inredningskunskaper, tumregler och tankeknep som alla kan ha glädje av, oavsett vad man gillar för typ av möbler eller stil. Råden i boken baseras även på antropometri, läran om människors kroppsmått.

  Antropometri är en viktig informations- och inspirationskälla för arkitekter, möbelformgivare och inredare i deras arbete. Exempelvis räknar man på benlängd och armvidd för att kunna bedöma avstånd och utrymmesbehov, vilket är viktigt att ta hänsyn till när man inreder för att skapa ett bekvämt och fungerande hem.

  Kanske är ni också intresserade av

  Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

  Skriv er fråga och fyll i era kontaktuppgifter så hör vi av oss!

  Välj byggkommun

  Behöver ni hjälp?

  Låt oss guida er