Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logo

    Inredarnas hemliga knep 2

    Exakt samma färgkod kan upplevas olika beroende på rum, väderstreck, ljus och möbler. Frida Ramstedt har flera smarta råd om färgsättning.

    Färgsätt planskissen

    Att provmåla och testa olika färgkoder hemma innan man väljer en ny väggfärg är ingen ovanlighet idag. När ett helt nytt hus ska färgsättas kan dock ett annat smart inredarknep fungera bättre för att testa olika alternativ. Färglägg er planlösning rum för rum! På så vis får ni snabbt en överblick och kan se hur olika alternativ kommer att lira i siktlinjerna och hur tempoväxlingen mellan kulörer och tapeter kommer att upplevas när man rör sig mellan rummen. Det kan göras både analogt och digitalt (exempelvis i Photoshop) och är oslagbart för att utvärdera helhetsintrycket.

    Färgkodsfällan

    En av de mest återkommande frågorna på Instagram måste vara ”Vad är det för färgkod”? Den har såklart ett enkelt svar som motsvarar färgtillverkarens kod, men glöm inte att ta hänsyn till den upplevda färgen. Hur en kulör upplevs påverkas nämligen av omgivande kulörer på möbler, väggar, golv och inredning, rummets ljuskällor (dess styrka och ljustemperatur) samt dagsljuset, som ju har olika färg i olika väderstreck. Rum med fönster i norrläge upplevs generellt kallare medan rum med fönster i söderläge ofta upplevs varmare. Därför kan exakt samma färgkod upplevas olika!

    Färgsättningsformulan 60-30-10 + S

    En viktig faktor för att lyckas med en harmonisk färgsättning i ett hem är inte bara vilka kulörer man väljer utan också hur ni fördelar och kombinerar dem över rummet. Inredare använder ofta formulan 60-30-10+s. Den principen går ut på att fördela den tänkta färgsättningen i rummet på detta vis:

    60% bör bestå av en huvudfärg eller dominerande basfärg som används på stora ytor som väggar, golv och större möbler.

    30% bör bestå av en kompletterande färg på exempelvis fondvägg, mattor, gardiner, lampor och mindre möbler.

    10% bör kryddas med 1-2 accentfärger på tavlor, kuddar, prydnadssaker och lampskärmar.

    + S står för att en liten svart detalj alltid behövs för att förstärka de valda kulörerna, som en prick över i:et. Kontrasten i svärtan hjälper till att framhäva de kulörer ni valt. I mörka rum bidrar istället vitt till motsvarande effekt.

    Man behöver inte gilla starka signalfärger för att ha användning av modellen, den går utmärkt att använda på dämpade eller enfärgade inredningar, men då symboliserar procentsatserna istället olika nyanser och toner av en kulör, vilket skapar liv och en skön balans i rummet.

    Vill ni ta en genväg? Kolla på färgfördelningen i valfri tapet. De som gör tapetmönster jobbar ofta utifrån denna princip och oavsett om ni vill tapetsera eller inte kan ni låna deras färgpaletter som inspiration till ert hem.

    Bästsäljande handbok

    Frida Ramstedts bästsäljande handbok väger hela 1 kilo (!) och givits ut i 25 länder. Boken förklarar grundläggande inredningskunskaper, tumregler och tankeknep som alla kan ha glädje av, oavsett vad man gillar för typ av möbler eller stil. Råden i boken baseras även på antropometri, läran om människors kroppsmått.

    Antropometri är en viktig informations- och inspirationskälla för arkitekter, möbelformgivare och inredare i deras arbete. Exempelvis räknar man på benlängd och armvidd för att kunna bedöma avstånd och utrymmesbehov, vilket är viktigt att ta hänsyn till när man inreder för att skapa ett bekvämt och fungerande hem.

    Kanske är ni också intresserade av

    Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

    Skriv er fråga och fyll i era kontaktuppgifter så hör vi av oss!

    Välj byggkommun

    Behöver ni hjälp?

    Låt oss guida er