Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logo

  Inredarnas hemliga knep 3

  Enhetlighet i inredningen uppstår när många delar tillsammans bildar en skön helhet och en känsla av sammanhang. Här hittar ni sex tips från Frida Ramstedt, som driver inredningsbloggen Trendenser, på hur ni hittar den röda tråden när ni inreder ert nya hem.

  Den röda tråden

  Enhetlighet i en inredning uppstår ofta när många delar tillsammans bildar en skön helhet och en känsla av sammanhang. Man brukar ofta prata om att man vill hitta den röda tråden, något som faller sig naturligt för några men svårare för andra.

  Ett knep som inredare ofta tar till är repetition. Till exempel att man medvetet låter en specifik färg, form, textur, linje eller detalj återkomma på flera ställen. Att gradvis förändra storlek och styrka på dessa detaljer är ett annat knep, som att jobba med olika höjder på likadana ljusstakar eller en gradvis förändring av en kulör.

  För att er favoritfärg ska bli ett tema räcker det sällan med ett enda inslag per rum eller siktlinje. Upprepa istället det tema som ska vara er röda tråd på minst tre ställen och försök variera nivåerna ni placerar ut dem på så att alla exempelvis inte hamnar i ögonhöjd. Gör siktlinjen spännande för ögat och snitsla banan med väl valda detaljer längs dess axel.

  Exempel på saker som kan binda ihop en inredning

  1. En gemensam färg eller sammanhållen färgskala
  2. Ett återkommande materialval
  3. Ett genomgående träslag
  4. Detaljer eller tematik från ett konstverk, en hobby eller ett intresse
  5. En stilepok ni gillar och som kanske matchar husets stil
  6. En formgivare eller ett formspråk

  Bästsäljande handbok

  Frida Ramstedts bästsäljande handbok väger hela 1 kilo (!) och givits ut i 25 länder. Boken förklarar grundläggande inredningskunskaper, tumregler och tankeknep som alla kan ha glädje av, oavsett vad man gillar för typ av möbler eller stil. Råden i boken baseras även på antropometri, läran om människors kroppsmått.

  Antropometri är en viktig informations- och inspirationskälla för arkitekter, möbelformgivare och inredare i deras arbete. Exempelvis räknar man på benlängd och armvidd för att kunna bedöma avstånd och utrymmesbehov, vilket är viktigt att ta hänsyn till när man inreder för att skapa ett bekvämt och fungerande hem.

  Kanske är ni också intresserade av

  Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

  Skriv er fråga och fyll i era kontaktuppgifter så hör vi av oss!

  Välj byggkommun

  Behöver ni hjälp?

  Låt oss guida er