Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logo

    Skapa känsla med belysning

    Väl genomtänkt ljus i ett hem förstärker upplevelsen av huset och lyfter fram både arkitekturen och inredningen. Kreativ chef ljusdesign Ida Raymondson på Hide-a-lite delar med sig av sina tips.

    trivselhus fri form fasad bygga hus

    Det är viktigt att redan tidigt i byggprocessen planera belysningen, både inne och ute. Exteriört ska belysningen både bidra till en trevlig atmosfär och trygghet.

    Oändliga möjligheter

    På Hide-a-lites Ljusdesignavdelning planeras belysning för både privat och offentlig miljö. De tycker sig se ett ökat intresse för belysning och en ökad medvetenhet om att en god ljussättning påverkar upplevelsen av miljön.

    – I dag vet ofta kunden vilken känsla de är ute efter, vilken stil de vill ha och vad man definitivt inte tycker om. Det jag upplever att de tycker är svårt är att välja rätt produkt och placering. Jag kan förstå om man tycker att det eftersom det finns många produkter som påminner om varandra, och då kan det vara bra att ta hjälp av en ljusdesigner, säger Ida Raymondson.

    Hennes råd är att helt enkelt börja med att fråga sig vad ljuset ska vara till för.

    – Om man utgår från vad man vill att belysningen ska göra och tillföra blir det ofta bra. Även om vi i branschen ibland använder tekniska termer så handlar ljus i grund och botten om att skapa en bra upplevelse av rummet, säger hon.

    Ljusa väggar & variation

    Med riktbara downlights kan du framhäva detaljer på väggarna. Detta gör att rummet upplevs som större.

    Väggarmaturer ger en dekorativ ljusbild och skapar effektfulla mönster på väggen.

    Fundera på förutsättningarna

    Att tänka över vad man själv trivs med är alltså grundläggande. Visst finns det både beprövade principer och erfarenheter av vad som blir bra, men inte några färdiga lösningar som alltid är rätt. Belysning måste anpassas till sammanhanget.

    – Första steget är att fundera på grundförutsättningarna. Vilken typ av hus bor jag i, hur ser rummet som ska belysas ut, vad ska man göra i det och vilken budget har jag? Nästa steg kan vara att bestämma om man vill ha ett lite varmare eller lite vitare sken, om man ska förhålla sig till något speciellt styrsystem och vilket formspråk man vill produkten ska ha, säger Ida Raymondson.

    Vilken färgtemperatur som är bäst avgörs av vilken känsla du vill skapa. En varmare färgtemperatur ger ett mer ombonat och dämpat intryck, medan en kallare gör det krispigt och klart.

    – Vissa säger att varmt ljus passar bäst om huset har en traditionell eller lantlig stil, medan ett vitare sken passar bättre i moderna och funkisinspirerade hus. Men jag tycker inte att man kan vara så kategorisk, utan det handlar mest om personlig smak och vad man trivs med.

    Personligen föredrar jag att hålla mig till samma färgtemperatur i hela villan, men om jag blandar gör jag det med försiktighet och ofta för att förstärka ett materials ytfärg. Genom att till exempel belysa med en varmare färgtemperatur mot en tegelvägg, förstärks teglets varma ton, säger Ida Raymondson.

    Ombonad känsla & arbetsljus

    Belysning i fönsternischerna ger ett trivsamt intryck både från insidan och utsidan.

    Finns det inga överskåp rekommenderas infällda eller utanpåliggande downlights alternativt pendlade armaturer centrerade över arbetsbänken.

    Bestäm er för ljus

    När man kommit så här långt är det dags att bestämma sig för vilka typer av ljus som rummet behöver. Ibland talar man om allmänljus, funktionsljus och dekorationsljus.

    – Mitt råd är att börja med funktionsbelysningen. Det vill säga att belysa ytor där det behöver finnas ljus för funktionens skull, som arbetsbänkar, gångvägar och entréer.

    – Sedan kan man välja till dekorationsbelysning och till exempel ljussätta speciella detaljer som tavlor eller andra objekt för att lyfta fram dem och skapa spännande effekter, säger Ida Raymondson.

    När man kommit så långt kan det vara dags att fundera på om det verkligen behövs en allmänbelysning.

    – Min erfarenhet är att det ofta går att hoppa över, eftersom den andra belysningen redan ger ett tillräckligt ljus i rummet, säger hon.

    Ida Raymondson ser också gärna att man vågar lämna vissa ytor obelysta för att skapa kontraster. Särskilt i öppna planlösningar är det ett bra sätt att skapa en känsla av rum i rummet. Många ljuspunkter kan vara bra, men det kan också bli för mycket av det goda. Den viktiga variationen kan istället skapas av att man till exempel sätter belysning på olika höjder.

    Dimmer tycker hon är ett självklart val, eftersom det just gör det möjligt att variera ljuset. Ibland är ju köksbordet arbetsplats, ibland plats för romantiska middagar.

    Känsla av dagsljus & vägledande ljus

    Att dölja en ljuslist i ett nedsänkt tak skapar ett mjukt och indirekt släpljus på väggen.

    Accentbelysning på trappor och gångar är dekorativt. Ljus på olika typer av material ger en varierad upplevelse.

    Trevligt & tryggt utomhus

    Exteriört ska belysningen både bidra till en trevlig atmosfär och trygghet. Gångstråk och entréer behöver lysas upp. Lika viktigt är det att belysa till exempel fasader, plank, buskar och träd.

    – Ögat uppfattar ljuset först när det möter en yta. Däremot måste man inte ha massa starkt ljus utomhus bara för att vi lever i ett land med mörka vintrar. Tvärtom blir kontrasten till mörkret så stor så det är bättre med fler ljussvaga produkter än ett fåtal starka för att lysa upp trädgården, säger Ida Raymondson. Till sist, hur kom det sig att du blev så intresserad av ljusdesign?

    – Jag tror att det hänger ihop med att jag gillar att arbeta kreativt samtidigt som jag även är intresserad av den tekniska delen. Ljusdesign är lite av varje. Det handlar om estetik och att skapa en bra upplevelse, men man måste också ha koll på tekniken.

    Jämn ljusbild & ljus ger trygghet

    Genom att välja en ljuslist får man ett jämnt ljus över hela arbetsytan och väggen.

    Fasadbelysning är välkomnande och skapar trygghet. Skymningsrelä eller rörelsevakt sparar energi.

    Vill ni veta mer?

    Inom produktutvecklingen är ledorden teknik, design och funktion. Hide-a-lite kan också bistå med ljusplanering via din elinstallatör och produkter med den senaste LED-tekniken. Kunniga ljusdesigners hjälper dig, via din elinstallatör, att hitta den bästa ljussättningen.

    Besök Hide-a-lite-support
    Kanske är ni även intresserade av

    Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

    Skriv er fråga och fyll i era kontaktuppgifter så hör vi av oss!

    Välj byggkommun

    Behöver ni hjälp?

    Låt oss guida er