Budgetera för blommor

Det blir så mycket enklare om du börjar i tid. Karin Höijers råd till alla som bygger hus och tänker sig en vacker trädgård runt omkring är att planera i ett tidigt skede.

Börja i tid

– Många tänker, att det där får vi göra sedan och sår en gräsmatta så länge. Men när gräset väl är uppvuxet är det mycket svårare att börja förändra. Dessutom kan du utnyttja en del av de maskiner som finns på plats för husbygget till att anlägga trädgården. Du sparar tid och det blir så mycket enklare, förklarar Karin, arkitekt och trädgårdsarkitekt från Lund.

Det gäller att samla ihop trädgården till en enhet. Precis som i huset ska funktion och vackra planlösningar gå hand i hand. Varje del av trädgården blir ett rum och du bestämmer vad du ska ha dem till. Det går naturligtvis att plantera en häck och några träd, så en gräsmatta, anlägga en uteplats – och vara nöjd med det. Men med en lite större insats får man så mycket mer. Du kan använda spaljéer för att skapa väggar, pergolor och träd för att få tak.

– Det finns ett växande trädgårdsintresse i Sverige, det märker jag på de förfrågningar jag får. Just nu är det inne med hårda material – sten, dekorsten, trädäck. Men det behövs grönt för att miljön inte ska bli steril. Växterna ger liv och gör trädgården vacker, menar Karin.

Karin Höijer är arkitekt och arbetar både med att rita hus och att planera trädgårdar. Helst lite av varje. Sedan 1991 driver hon företaget Sprinchorn & Höijer Arkitekter.

 
Välj perenner som behåller färg och form även vintertid, t ex alunrot, lammöron, kryddsalvia, ulleternell. Formstarka inslag, t ex buxbom i klotform, allium

Skynda långsamt

En del har bråttom med att få ordning runt huset och visst finns det genvägar. Färdiga häckar, gräsmattor som rullas ut, klätterväxter som snabbt slingrar sig runt spaljéer. Karin brukar slå ett slag för marktäckare om man vill ha en lättskött trädgård. Det tar lite tid för dessa växter att sprida ut sig, men när de väl gjort det är det enkelt att sköta. Marktäckare ger mer liv och variation än gräsmattan och fungerar i de flesta miljöer.

Den bästa trädgården är uppbyggd av tid, där varje planta får möjlighet att växa och göra intryck.

 
Vill du locka fjärilar till trädgården? Då ska du välja perenner och buskar som t ex syrénbuddleja, rosenflockel, anisisop, röd rudbeckia och lavendel.

Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

Fyll i ditt namn, e-post och telefonnummer så återkommer vi.

Formuläret skickades

Tack!

Uppgifterna kommer att skickas till kontoret i {{formData.Office.SalesOfficeName}}
Stäng

Behöver du hjälp?

Låt oss guida dig