Inbäddat bland träden

Just nu pågår visningar av det moderna och välplanerade huset som ligger inbäddat bland barr- och lövträd i skånska Höllviken. Jessica Nilsson är arkitekten. Husmodellen är ett A:038. Här kan du läsa om hur tankarna gick då hon ritade sitt verk.

Det var våren 2014 som Jessica Nilsson åkte ut med säljaren till tomten. Tomten som Trivselhus ägt ett bra tag och som först inte var tänkt till ett visningshus. 
– Jag har inte möjlighet att rita så många hus på grund av andra arbetsuppgifter, säger Jessica Nilsson, men detta kände jag verkligen för och är glad att jag gjorde.
Hon började helt enkelt skissa på ett förslag och huset växte sakta fram under skissandets gång.



Det är alltid platsen som ger förutsättningarna för vilket hus det ska bli. Detta enplanshus är inget undantag, det är skapat efter platsen det uppfördes på. Omgivningen runt huset är blandad med mindre fritidshus och vanliga åretruntvillor. Växligheten är lummig och löv- och barrträd blandas vilket ger en mysig känsla.

 – Tankarna som jag haft med mig var att huset inte skulle ta för mycket uppmärksamhet utan smälta in bland hus och träd. Därför är entrésidan ganska anonym med sin låga fasad och mot baksidan öppnar huset upp sig med stora fönster.
Jessica Nilsson berättar att hon alltid velat rita in fönster som går hela vägen från golv till tak i ett hus. Det önskemålet tog hon med sig i detta skapande och resultatet finns att skåda i vardagsrummet. 
– Det kräver att man tänker till från början med takets konstruktion så att man klarar av bärningen från takstolen utan att man behöver bygga ner fönstren. Att få till olika rumshöjder utan nivåskillnad i golv var också en sak som jag ville prova.

Hon hade två tänkbara typer av familjer i åtanke då hon började arbeta med husritningen. 
Den första var barnfamiljen med lite större barn där de har sin egen avdelning i huset med sina sovrum och det intilliggande allrummet. Det är en skjutdörr i glas mellan allrummet och köket så man kan stänga om sig samtidigt som föräldrarna har koll genom glaset. Det ena barnsovrummet har en klädkammare som är en dröm för vilken tonårstjej som helst. Föräldrarna har sitt eget lyxiga tillhåll med dressingroom och det stora badrummet precis intill. 
– Här ville jag skapa lite hotellkänsla och bjuda in naturen genom att placera in en fönsterdörr, berättar Jessica Nilsson.

Den andra familjen har utflugna barn som gärna hälsar på ofta för att njuta av det intilliggande havet.
– Till sommaren lånar de kanske cykeln och åker ner till havet och badar, säger Jessica. Det passar bra att sovdelen med allrummet ligger lite avskilt för då känns inte huset tomt när det inte används. Man öppnar upp skjutdörren när behovet finns eller när man vill äta frukost i morgonsolen och gå ut till altanen genom allrummet.

Interiören präglas av nordiskt trä och ljusa material i kombination med trä och rymd.
– Om man inte tänker till kan det bli kallt. Här har vi till exempel en förskjutning i huskroppen för att skapa flera rum. Det ska inte vara ett stort kallt rum, det är jätteviktigt med proportionerna. 
Exteriören är modern med sitt låglutande tak och fönstersättningen harmonierar med liggande utseende. Liggande panel som fasadmaterial gör att huset passar in i miljön och stämmer bra med det moderna uttrycket. Uteplaster finns på både fram- och baksida för att göra det möjligt att njuta av solen under hela dagen.

Huset är vad Jessica kallar ”ett allt-i-ett-hus” och tillhör den moderna kollektionen Swedish Modern.
– Huset har gjorts till en husmodell, A:038, då vi tror att denna modell kan passa på många andra tomter. Just i Skåne är det vanligt med de planbestämmelser som detta hus klarar, så vi hoppas att fler familjer ska vilja bygga liknande hus där.

Hon kan inte säga exakt hur lång tid det tog att rita klart huset.
– Det är en process. Man funderar, skissar, kollar priser, skissar, diskuterar, skissar lite till – och tillslut ska man bestämma sig.
På frågan: Blev det som du tänkt dig, svarar Jessica:
– Ja, det blev som jag tänkt mig. Det kändes större än jag förväntat mig och jag är väldigt nöjd med husets planlösning och hur det smälter in i omgivningen.

Text: Annika Blomstrand

Uppdaterat: 2016-03-24