Klassisk charm från början

I Askim söder om Göteborg, på en noga utvald sluttningstomt med havsutsikt - ligger vårt nya visningshus. Viktoria Karlsson är arkitekten. Husmodellen är ett skräddarsytt B:030. Här kan du läsa om hur tankarna gick då hon skapade den klassiska villan. 

Viktoria KarlssonNär man säger att man ska bygga hus på västkusten är det nog närheten till havet många relaterar till i första hand. Det var i alla fall det Viktoria Karlsson hade i åtanke när hon 2013 fick i uppdrag att forma ett nytt visningshus i kollektionen Vintage Living.
– Tomten ligger omkring 500 meter ifrån havet, i ett område med gamla hus omkring, så kollektionen passar bra in på platsen, säger Viktoria.

Visningshus Gbg-Askim

Visningshus Gbg-Askim Vintage Living är vår tolkning av en klassisk byggnation i nutid, vilket passar väldigt bra i Askim. Det är kupor och blandad panel, med en stor omsorg om detaljerna. 

Visningshus Gbg-Askim Viktoria besökte tomten innan hon började skissa, för att lära känna den ordentligt. 
Skissandet av huset tog sedan omkring en vecka. Detaljerna tog betydligt längre tid.
– Det är väldigt viktigt att tänka igenom planlösningen och placeringen av huset så att huset blir så optimalt som möjligt, med tanke på exempelvis väderstreck, insyn och utemiljöer, säger hon.
 
– När jag ritade huset hade jag som mål att lyckas utnyttja havsutsikten från plan två på bästa sätt. Det, liksom att det skulle passa kollektionen Vintage Living, var en utav de aspekter hon utgick ifrån då huset utformades. En annan var aktuella planbestämmelser gällande tomten.  

Visningshus Gbg-Askim

– Trots en del motgångar, gällande dessa planbestämmelser, samt tomtens beskaffenhet, blev jag nöjd med resultatet av husritandet, berättar Viktoria. Det utvändiga resultatet blev ungefär som jag tänkt det från början. Likaså den invändiga planlösningen.

Visningshus Gbg-Askim Inne i huset är detaljrikedomen stor, med pärlspont på väggarna och vackra foder som ramar in alla fönster. Interiören får ytterligare karaktär genom strömbrytare i retro-stil och mönstrat kakel.

Visningshus Gbg-Askim Planlösningen bryter lite mot de senaste årens trend med vardagsrum, kök och matsal i ett.
Här ligger köket lite för sig i husets mitt och kompletteras med matsal i det intilliggande vardagsrummet.

Visningshus Gbg-Askim Rumsligheten är given och innehåller även ett mindre rum och toalett.
En trappa upp finner man familjens sovrum och till det större finns en praktisk klädkammare. Vackra rundade takkupor släpper in ljus och bryter taket på ett fint sätt. 

– Det var en speciell tomt som krävde speciell lösning med garage under huset, fortsätter Viktoria Karlsson. Och vi fick till en fin havsutsikt ifrån övervåningen efter lite jobb.
Det är från balkongen, med sitt klassiskt vackra räcke, som man möter utsikten mot havet.

Visningshus Gbg-Askim I husets sluttningsvåning finns de praktiska funktionerna för tvätt och en extra entré finns direkt in i huset från det inbyggda garaget.
För att ge möjlighet att njuta av solen finns det två uteplatser, en mindre vid entrén och en med tillgång från kök och vardagsrum.

Vad var roligast respektive svårast med att rita huset?
Visningshus Gbg-Askim – I mitt arbete tycker jag att det är väldigt roligt att rita hus som anpassas på bästa möjliga sätt till den tomt och de personer som ska bo i huset. Roligast med huset i Askim var att skissa på ett hus som skulle komma att visas för intresserade besökare under ett antal år. Det var också kul att jobba med den nya kollektionen Vintage Living.


Visningshus Gbg-Askim Den största utmaningen var att få huset så som vi ville på grund av planbestämmelserna. Vi jobbade mycket med bygglovet för att få till ett hus som skulle få havsutsikt ifrån överplanet.

Text: Annika Blomstrand

Uppdaterat: 2016-06-07