En hållbar livsstil

En hållbar livsstil är en medveten livsstil. Att vara medveten om de miljöproblem och sociala orättvisor som råder i världen och därmed bidra till en bättre värld och en mer välmående planet. Låt det hållbara huset bli ett hållbart hem.

Tillsammans gör vi skillnad

Det handlar om att vara medveten om vad vi lämnar efter oss till kommande generationer och använda rätt verktyg för förändring. Att varje individ kan bidra till en bättre värld är vi på Trivselhus övertygade om.

Vår ambition är att erbjuda miljövänliga hus som i sig är ett steg på vägen mot en bättre värld. Vi vill även ge dig enkla verktyg för att du ska känna att du gör skillnad även efter att du fått nycklarna och flyttat in ditt nya hem. 

Ett hållbart hem

Att inreda det nya hemmet hållbart kan kännas en smula svårt, men med rätt hjälp kan det bli alldeles alldeles underbart. Därför har vi letat med ljus och lykta efter en inredare som delar våra värderingar och vår syn på vad som är hållbart. Någon som kan känna doften av de småländska skogarna och som förstår att dessa tillsammans med vårt småländska hantverk ligger till grund för hur vi ser på äkta, hållbar och gedigen kvalitet.

Nu har vi hittat vad vi letar efter. Vi har inlett ett samarbete med Frida Ramstedt som driver Sveriges största inredningsblogg, Trendenser – en blogg som fått allt större fokus på hållbar inredning. Och vi är övertygade om att vi tillsammans kan hjälpa dig förverkliga både dina och våra drömmar.

Frida Ramstedt

Gör: Inredare, stylist och författare. Driver en av Nordens största inredningsbloggar Trendenser.se. Har skrivit en handbok i inredning och styling som utkommer våren 2019. 

Bor: I Kungsbacka, född i Umeå.

Familj: Man och två barn.

Fridas bästa eko-tips

  • Välj hellre massivt trä i stället för mdf och spånskivor eftersom trä är lättare att reparera. Trä åldras med naturlig patina.

  • Välj hellre FSC-märkt nordiskt trä i stället för exotiskt trä (till exempel teak, mahogny) eftersom det leder till kortare transporter. Nordiskt trä är mer snabbväxande och spricker/torkar inte lika lätt eftersom de trädslagen är vana vid vårt klimat och vår nivå av luftfuktighet.

  • Välj hellre olja, såpade eller vaxade ytskikt i stället för lackade ytskikt eftersom de är vattenavstötande men tillåter träet att andas. Ett hack kan enklare svällas eller slipas/repareras.

  • Välj hellre ekologiska väggfärger i stället för konventionell färg eftersom de är mer miljövänliga.

  • Välj hellre vegetabiliskt garvat läder i stället för kromgarvat läder eftersom det leder till mindre utsläpp i naturen.

  • Välj hellre avtagbara/tvättbara klädslar i stället för fasta klädslar eftersom de är lättare att underhålla och vårda = längre livslängd.

  • Välj hellre ekologiska textilier (lin, bomull) i stället för syntetmaterial och plastmaterial eftersom de inte innehåller microplaster som läcker ut i naturen.

Recept på ett hållbart kök

Vi har kommit långt när det kommer till ekologiska varor och utbudet av närproducerat inom mat och livsmedel, men är samtidigt alltför omedvetna om miljövänliga val för köket. Platsen där vi tillagar allt vi stoppar i oss.

Om du vill inreda mer hållbart och miljövänligt i detta rum är mitt bästa tips att byta sådant du använder ofta. Diskmedel, disktrasa, kokkärl och redskap, bunkar och glas. Börja med att plastbanta och reducera mjukplasten. Inte bara på de ytor som kommer i kontakt med värme utan överlag. Plast är ett irreversibelt material som inte kan brytas ned av naturen och som förr eller senare riskerar att hamna i vårt ekosystem.

Satsa därför på trä, sten, glas och metall som kan ingå i kretsloppet utan att störa. Idag finns också många bra köksrelaterade produkter som är tillverkade i bambu, den snabbast växande grödan på vår planet. Bambu kan odlas utan besprutning och producerar mer syre än skog av jämförbar storlek.

Miljömedvetet mys

Man tänker kanske inte på det men vardagsrummet bjuder på en hel del fallgropar för den som vill inreda med miljön i åtanke. Många av de stoppade möblerna vi inreder med där (soffor, fåtöljer och fotpallar) innehåller en hel onaturliga och petroleumbaserade material som polyeter och skumplast. Klädseln kan dessutom vara behandlad med flamskyddsmedel som innehåller konstiga kemikalier. Många leverantörer tillverkar sina möbler i fjärran vilket kräver långa transporter som är kostsamma för jordens resurser.

Mattorna på golvet behöver också synas. Är de i naturmaterialet ull, som är naturligt fläckavvisande och flamskyddat till sin natur? Eller består de av polyester eller akryl? Vad har du för väggfärg, TV-bänk, bokhylla och elektronik i rummet? Många av dessa material och produkter släpper ifrån sig kemikalier under hela sin livstid, så var noga med att granska vilka lacker, plaster och material sakerna är gjorda av och om det finns bättre alternativ på marknaden.

Det finns ett par svenska leverantörer som gör Svanenmärkta soffor och genom att välja ett soffbord i glas, sten eller trä slipper du de värsta limmerna och gifterna som kan finnas i mdf och spånskivor. På köpet får du dessutom en möbel som kan repareras och som därför håller längre. Se till att alla textilier i mattor, gardiner och soffkuddar är certifierade och köp bara sådant du vill ge vidare till dina barn. Om man har livet som tidshorisont på sina köpbeslut brukar man tänka igenom det lite mer än om man spontanshoppar på lust och begär.

Sov med gott samvete

Om det är något rum du ska börja förändra om du vill inreda mer hållbart och hälsosamt så är det just sovrummet. Varför? Det är förmodligen det rum du spenderar mest tid i på ett dygn, även om du inte gör det i vaket tillstånd. Vi sover ju förhoppningsvis 8 timmar per natt och därför blir valet av säng, sänggavel, sängkläder, möbler, väggfärg och luftkvalitén i sovrummet så viktigt för oss.

Satsa på ekologisk bomull som odlas, rensas, spinns, vävs och sys utan några gifter. Det är inte bara bättre för miljön och för dig när det används, den är också mer hållbar. Ekologiskt odlad bomull håller upp till 3 gånger så lång tid som traditionellt odlad bomull, eftersom fibern inte har förstörts av kemikalier.

Tänk också på vilka gifter och kemikalier du omger dig med i madrassen. Välj en natursäng om du kan. De finns i alla prisklasser från Hästens rolls royce, till Hildings svanenmärkta allergisäng, till IKEA’s prisvärda natursängar. Har du inte möjlighet att byta säng, fundera på vad du har för stoppning i kuddarna och i dina täcken? Och vad använder du för sänggavel? Vad är det för textiler i gardiner och mattor? Är det lättstädat och enkelt att hålla rent eller har du möblerat på ett sådant sätt att det är svårt att komma åt med dammsugare och golvmopp? Det är nämligen i dammet som kemikalierna hamnar så kan du städa på ett enkelt och smidigt sätt har du sparat dig själv mycket arbete.

Sist men inte minst, hur har du det med växter i sovrummet? Tänk på att de inte bara är dekorativa utan också effektiva luftrenare i våra hem. Gullranka, murgröna, svärmorstunga och fredskalla tillför syre och tar upp formaldehyd, bensen och skadliga ämnen från inomhusluften. Perfekta kompisar att ha i sovrummet!

FLER TIPS från trendenser FINNS I broschyren Hållbar inredning 

Kan du tänka dig att hyra möbler och heminredning?

Idag kan vi välja att hyra många produkter i stället för att äga dem själva, till exempel bilen, datorn, kläder med mera. Nu sprider sig trenden även till heminredning och möbler. Till exempel har möbeljätten IKEA, som planerar att vara klimatpositiv senast år 2030, börjat testa uthyrning av möbler till företagskunder. Syftet är att man ska kunna skaffa, reparera och återbruka IKEA-produkter på ett mer hållbart sätt.

Och via den svenska sajten Belecos hemsida kan man hyra allt från enstaka inredningsdetaljer till hela bohag under en begränsad tid. Syftet är att möblerna ska användas om och om igen i stället för att hamna på soptippen eller stå oanvända i något förråd.

Ett mer cirkulärt användande av möbler tilltalar naturligtvis den klimatmedvetna konsumenten. Det ställer dessutom krav på tillverkaren – produkten måste ju hålla så god kvalitet att den tål att användas och återanvändas av många under en lång period.

Hyra, ärva, reparera eller köpa nytt – vilken väg väljer du?

Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

Fyll i ditt namn, e-post och telefonnummer så återkommer vi.

Formuläret skickades

Tack!

Uppgifterna kommer att skickas till kontoret i {{formData.Office.SalesOfficeName}}
Stäng

Behöver du hjälp?

Låt oss guida dig