Stilsäkra färger

Det är inte alltid lätt att välja färg till sitt nya hus. Ditt öga kan uppfatta ungefär tio miljoner olika färger och att då vara säker på rätt kulör är ibland svårt. Färgen på fasaden ska harmoniera med färgen på fönster och dörrar, samtidigt som husfärgen ska vara kontextuell med sin omgivning.

– En kulör som används utomhus blir alltid ljusare och klarare när den är uppmålad och det är stor skillnad på hur man uppfattar en färg på ett litet papper jämfört med en hel fasad, berättar Jessica Nilsson, designchef på Trivselhus.

 

Havsnära boende i Askim

Klassisk charm 

Vårt vackra visningshus i Askim har hämtat inspiration från husmodellen Villa Askim. Kupor, blandad panel och en väldig omsorg om detaljerna bidrar till klassisk charm med moderna inslag. Panel i vit nyans NCS 1002-Y samt foder, knutar och räcke i nyans NCS 0502-Y. 

En klassisk skånelänga i putsad fasad i vit NCS S 0502-Y med vita fönster. Ytterdörrar blåmålade i NCS S 6030-B. Plåtdetaljer i silvermetallic. Takpannorna är noga utvalda att passa i sydligaste Sverige – Benders gul 200 25. 

Liggande träpanel på hela huset i falu rödfärg. Fönster och dörrar i blekgul NCS S 2030 Y-20R. Plåtdetaljer i silvermetallic och takpannor Benders tegelröd 200 24. 

 
Stilren modernism 

Vår husmodell Villa Nacka andas stilren modernism och är skapat efter sitt unika läge med sjöutsikt. Liggande bred panel blandas med delar av puts. De olika materialen markerar de olika huskropparna men med en homogen varm grå kulör, NCS S6502-Y, för att ge hela huset ett vilsamt och naturnära uttryck. Alu-beklädda fönster, Sablé Grå och entrédörr YD100 i nyans NCS S7502-Y.

Kvadratiska fönster i olika storlekar har placerats ut asymmetriskt efter utblickar och riktningar i rummen. Vikdörrspartier suddar ut gränserna mellan ute och inne. Inredningen är även den inspirerad av natur-känslan och fick gå i ljust jordiga toner på textilier och möbler.

 

 

Modern charm

Mitt bland tallar och lövträd i skånska Höllviken ligger detta välplanerade enplanshus, vår husmodell Villa Höllviken. Ett modernt hus som öppnar upp genom stora ljusinsläpp mot baksidan, och är mer anonymt mot gatan.

Exteriören är modern med sitt låglutande tak och fönstersättningen harmonierar med liggande utseende. Liggande panel som fasadmaterial i nyansen NCS 1000-N gör att huset passar in i miljön och stämmer bra med det moderna utrycket. Fönster i kulör RAL 9010, glans 30 och tak i svart papp. 

Ett tidlöst hus i klassisk stil som görs sig bäst så här med vit fasad som består av liggande träpanel. Färgen är NCS S 0500-N och fönstren med sina vackra spröjs har färg NCS S 0502-Y. Taket mellangrå, Benders 200 28.

Välj rätt färg

Det är viktigt att alltid ta hänsyn till husets placering och omgivning när man väljer färg. Samma kulör kan uppfattas olika beroende på omgivningen. Är ett hus med grå fasad placerat i en skogsdunge kan det uppfattas som vitt mot den mörkt gröna bakgrunden, medan samma hus med annan placering kan uppfattas som ljusblått eller ljusgrått. Kulörer är som kameleonter, de förändrar sig med omgivningen. En kulör som gör ett hus vackert på en plats kan bli helt fel på ett annat ställe.

Liggande träpanel målad i falu-svart. Ytterdörrar samt fönster med aluminiumklädd utsida i blekgult NCS S 2020-Y10R. Plåtdetaljer i silvermetallic och falsat plåttak.

Tänk på

 
Tänk på att byggnadsnämnden kan ha synpunkter på den kulör som du väljer. Prata med stadsarkitekten på orten om vilka färger som passar i just ditt område. Besök också färgaffären för att titta på färgkartor och köp några olika provburkar för att testa hemma. Håll den provmålade brädan i både sol och skugga vid olika tider på dygnet, så ser du lättare vilken färgnyans som blir bäst. 

Ligger huset i ett enhetligt område med liknande hus kan färgsättningen vara en del av områdets karaktär. Ett allt för avvikande färgval för enstaka hus kan därför förstöra helhetsintrycket.

Tänk på att mörka kulörer absorberar mera värme och kan i större utsträckning bidra till mera rörelse, sprickbildning och kådgenomslag på fasadpanelen.

Putsad fasad i vit NCS S 0502-Y. Fönster med aluminiumklädd utsida i grön nyans NCS S 5010-G10Y. Dörrar i samma gröna ton som fönstren. Plåtdetaljer i silvermetallic samt takpannor Benders mellangrå 200 28. 

Älskad klassiker

En av våra mest älskade husmodeller är Villa Åkarp, som här visas med skånsk trappad takfot, putsad fasad i NCS S 0502 Y och sobert grågröna fönster och dörrar i NCS S NCS S 3005-G50Y.  

Husets paraddel är köket och vardagsrummet, formade som en stor öppen yta. En murad öppen spis bildar en naturlig och skulptural rumsavdelare mellan matplats och vardagsrumsdel. Via parinnerdörrarna nås den privata delen som inrymmer en lyxig relax/bad.

Belysning

Skapa känsla med ljus

Väl genomtänkt ljus i ett hem förstärker upplevelsen av huset och lyfter fram både arkitekturen och inredningen. 

Trädgård ger huset karaktär

Skapa en grönskande oas

En lummig oas där berget ger karaktär och växter av olika slag ger färg åt varje säsong. Trädgården runt det här huset har plats för både aktivitet och vila. 

Budgetera för blommor

Trädgården i samklang med livet

Börja anlägga din trädgård samtidigt som du bygger huset. Och lägg gärna in kostnaden för gräs, sten och blommor i din byggbudget.