Inredarnas hemliga knep 5

Belysning

Det är lätt att förföras av formen på en lampa och glömma bort funktionen. Frida Ramstedt som driver Nordens största inredningsblogg Trendenser har lösningarna för att skapa en belysning som både är funktionell och personlig.

Rätt riktmått på belysningen

Det är viktigt att lampan ovanför ett matbord hänger på rätt höjd och ger ett tillräckligt och riktat ljus. Annars finns det risk att lampan bländar och skapar obehag för ögat när man sitter ner. Eller att man slår i huvudet när man reser sig. Ändå är det ganska vanligt att lampor saknar skärm eller hänger för högt eller lågt. Ovanför matbord brukar inredare rekommendera en höjd på ca 50-60 cm från bordsskivan (beroende på lampans design och familjemedlemmarnas längd). På den nivån blir oftast hela bordet belyst, utan att blända dem som sitter vid det.

Direkt och diffust ljus

Det är lätt att bara fokusera på lampornas design och inte tänka på hur ljuset faller från dem. Att förföras av formen och glömma bort funktionen. Fundera istället över vilken typ av ljus som behövs. Vill ni exempelvis använda en golvlampa som läslampa behöver ni en direkt, riktad ljuskägla för att se ordentligt. Vill ni däremot att golvlampan ska lätta upp ett mörkt hörn är det bättre att satsa på en lampa med vit skärm som silar ljuset till ett mjukt diffust sken. Bedöm lampor utifrån hur de lyser istället för hur de ser ut för att bättre förstå vad de är tänkta till.

Var aktsam med nakna glödlampor

Lampor med naket glödljus är supertrendigt, men också problematiskt. De funkar bäst till dekorationsljus eller som dämpad mysbelysning – ändå ser man dem ofta hänga på fel plats. Nakna lampor är till exempel inte lämpliga som vardagsbelysning ovanför en matplats. Där behöver vi få till en nedpendlad ljuskägla mot bordsskivan för att man ska kunna se ordentligt utan att bländas eller störas av skuggbildning. För att uppnå en sådan ljusbild behövs lampskärmar som avgränsar, förstärker och riktar lampans sken nedåt. En lampskärms uppdrag i en inredning är alltså så mycket mer än sitt eget utseende, design och stil. Den ger även ljuskäglan som faller ut från lampan en tydligare form och funktion.

Bästsäljande handbok

Frida Ramstedts bästsäljande handbok väger hela 1 kilo (!) och kommer ges ut i 25 länder under 2020. Boken förklarar grundläggande inredningskunskaper, tumregler och tankeknep som alla kan ha glädje av, oavsett vad man gillar för typ av möbler eller stil. Råden i boken baseras även på antropometri, läran om människors kroppsmått.

Antropometri är en viktig informations- och inspirationskälla för arkitekter, möbelformgivare och inredare i deras arbete. Exempelvis räknar man på benlängd och armvidd för att kunna bedöma avstånd och utrymmesbehov, vilket är viktigt att ta hänsyn till när man inreder för att skapa ett bekvämt och fungerande hem.

Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

Fyll i ditt namn, e-post och telefonnummer så återkommer vi.

Formuläret skickades

Tack!

Uppgifterna kommer att skickas till kontoret i {{formData.Office.SalesOfficeName}}
Stäng

Behöver du hjälp?

Låt oss guida dig