Inredarnas hemliga knep 3

Den röda tråden

Enhetlighet i inredningen uppstår när många delar tillsammans bildar en skön helhet och en känsla av sammanhang. Här hittar ni sex tips från Frida Ramstedt, som driver inredningsbloggen Trendenser, på hur ni hittar den röda tråden när ni inreder ert nya hem.

Den röda tråden

Enhetlighet i en inredning uppstår ofta när många delar tillsammans bildar en skön helhet och en känsla av sammanhang. Man brukar ofta prata om att man vill hitta den röda tråden, något som faller sig naturligt för några men svårare för andra.

Ett knep som inredare ofta tar till är repetition. Till exempel att man medvetet låter en specifik färg, form, textur, linje eller detalj återkomma på flera ställen. Att gradvis förändra storlek och styrka på dessa detaljer är ett annat knep, som att jobba med olika höjder på likadana ljusstakar eller en gradvis förändring av en kulör.

För att er favoritfärg ska bli ett tema räcker det sällan med ett enda inslag per rum eller siktlinje. Upprepa istället det tema som ska vara er röda tråd på minst tre ställen och försök variera nivåerna ni placerar ut dem på så att alla exempelvis inte hamnar i ögonhöjd. Gör siktlinjen spännande för ögat och snitsla banan med väl valda detaljer längs dess axel.

Exempel på saker som kan binda ihop en inredning


1. En gemensam färg eller sammanhållen färgskala

2. Ett återkommande materialval

3. Ett genomgående träslag

4. Detaljer eller tematik från ett konstverk, en hobby eller ett intresse

5. En stilepok ni gillar och som kanske matchar husets stil

6. En formgivare eller ett formspråk

Bästsäljande handbok

Frida Ramstedts bästsäljande handbok väger hela 1 kilo (!) och kommer ges ut i 25 länder under 2020. Boken förklarar grundläggande inredningskunskaper, tumregler och tankeknep som alla kan ha glädje av, oavsett vad man gillar för typ av möbler eller stil. Råden i boken baseras även på antropometri, läran om människors kroppsmått.

Antropometri är en viktig informations- och inspirationskälla för arkitekter, möbelformgivare och inredare i deras arbete. Exempelvis räknar man på benlängd och armvidd för att kunna bedöma avstånd och utrymmesbehov, vilket är viktigt att ta hänsyn till när man inreder för att skapa ett bekvämt och fungerande hem.

Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

Fyll i ditt namn, e-post och telefonnummer så återkommer vi.

Formuläret skickades

Tack!

Uppgifterna kommer att skickas till kontoret i {{formData.Office.SalesOfficeName}}
Stäng

Behöver du hjälp?

Låt oss guida dig