Badrumsinspiration

De senaste åren har vi sett att badrummet får ta en mer framträdande roll i hemmet. Ett rum där du får tid för dig själv och där du både börjar och avslutar dagen. Här delar badrumsleverantören Svedberg med sig av sina bästa tips.

Planering är a och o

Allt börjar med planeringen och att funktion går hand i hand med design. Det ska gå lika smidigt att ta en dusch eller ett bad som att förvara handdukar och kroppsvårdsprodukter. Sätt guldkant på tillvaron genom att göra det samma på badrummet.

Utgå från badrummets yta och planera utifrån vad som är viktigast för dig. Vill du ha badkar eller dusch? Ska badrummet rymma tvättmaskin? Hur vill du använda badrummet, drömmer du kanske om bastu eller en relaxavdelning? Skriv ner en prioriteringslista på det som är viktigast för dig. Tänk på att det finns smarta tips för att utnyttja ytan smart. Till exempel är en handdukstork lika mycket handduksförvaring.

Bestäm stilen

När du har satt vad du vill att badrummet ska vara, välj då hur det ska se ut och fundera över vilken stil du vill ha. Är du ute efter fransk extravagans, lantligt och romantiskt, modernt och avskalat eller vill du skapa en lugn oas med natursten och gröna växter? Den trendiga grå köksluckan har nått badrummet och vi ser grå badrum som kombineras med klassisk carraramarmor och natursten.

I flera år har inredningsbloggarna dominerats av mönstrat marockanskt kakel, en trend som tycks hålla i sig. Gå in på Instagram och sök på hashtagen #ihavethisthingswithfloor för så gott som outtömlig golvinspiration. Väljer du att gå på det vanligaste och mest tidlösa spåret så skulle vi säga att det är ett helvitt badrum med klinker i grå eller bruna toner. Med den grunden kan du enkelt skapa variation med textilier, växter och lyxiga hudvårdsprodukter i fina förpackningar. Bor du i ett äldre hus kan det vara trevligt att inreda badrummet i en tidstypisk stil.

Badrumsmöbler

Det finns en rad nya möbler med både smarta funktioner och bra förvaring. Men vill du ge badrummet en personlig touch kan du utgå från en ny möbel och kanske leta efter ett äldre badkar, handfat eller varför inte en antik spegel? Genom att leka med kontrasterna mellan gammalt och nytt får badrummet ett nytt liv.

Möbler på hjul kan vara en smart lösning i mindre badrum då de går snabbt att rulla undan, läs mer om förvaring längre ner. Kom ihåg att du med optisk illusion kan skapa en känsla av rymd med speglar.

Välja badkar

Det är viktigt att badrummet känns luftigt och att det är enkelt att röra sig i. Börja därför med att fundera över storlek och om badkaret ska vara fristående eller inbyggt. Ska det vara med eller utan bubblor och vilket material och stil passar bäst med övrig inredning? Utöver det estetiska kan det vara en bra idé att provsitta och provligga badkaret innan köp. Har du gått om plats? Gör som de trendmedvetna och placera badkaret mitt i rummet för att skapa en känsla av rymd.

Välja dusch

En dusch kan verkligen vara uppfriskande och är för många lika viktig som kaffet på morgonen. Tänk därför noga igenom vilka funktioner du vill att duschen ska ha. Vill du ha massagedusch och kanske kunna sitta i duschen? För den ena är det viktigt att ha en stor takdusch som kan simulera ett sommarregn, medan en annan vill spara golvyta och därför väljer duschdörrar som kan fällas både inåt och utåt.

Tips! Vill du skapa en luftig känsla rekommenderar vi en duschkabin i glas. Och ett trendigt val just nu är att välja dusch i metaller som koppar, mässing eller guld.

Förvaring

Fundera över logistiken i badrummet och se över förvaringsmöjligheter för att allt ska flyta på i vardagen. Vad vill du kunna förvara i badrummet: toapapper, handdukar, hudvårdsprodukter? När du har sett över dina behov är det dags att se vilka möbler du kan ha. Finns det plats för kommod, hyllor, skåp, en pall eller bänk? Lägg till och ta bort för att komma fram till den lösning som passar dig bäst.

Tips! Köp hudvårdsprodukter i fina förpackningar så kan du låta dem stå framme. Allt du vill gömma undan kan du göra i lådor, korgar och skrin. Och kom ihåg att utnyttja väggarna – i skåp och hyllor kan du gömma undan saker du inte vill ha framme.

Välja kakel

I samband med att badrummen blir allt viktigare så ser vi hur badrumstrenderna följer rådande inredningstrender. Nu gäller sten, mönster och trä. Och i flera år har vi sett kök med vita helkaklade väggar och mörk fog. Detta kliniska uttryck har nu även nått badrummet. Modern teknik med digitalt tryck öppnar samtidigt upp för nya mönster och strukturer. Nu kan du få tag på kakel som ser ut som riktigt trä och olika stensorter.

Vårt tips är att fundera över storleken på de kakelplattor du väljer. Ska badrummet kännas större ska du satsa på stora kakelplattor och gärna med en ljus fog.

Välja klinker i badrum

Klinker är precis som kakel tillverkade av lera men de är mycket tåligare. Klinker kommer i olika mönster, färger, former, ytbehandlingar och storlekar. Utbudet växer hela tiden, nu ser vi till exempel att den sexkantiga klinkerplattan fått ökat intresse. Marockanska mönster är fortfarande hett både i starka färger och i en mer nedtonad stil. Dessutom är de mönster som liknar natursten och trä populärt just nu.

HANDDUKSTORK ELLER HANDUKSHÄNGARE

En handdukstork låter dig svepa in kroppen i en perfekt tempererad handduk efter varje dusch. Idag hittar du både elstyrda och vattenburna handdukstorkar i flera storlekar och moderna utföranden.

Tips! Har du ont om plats? Med en vertikal handdukstork torkar handdukarna hängandes samtidigt som du får ett nytt spännande designelement i badrummet.

Belysning

För att skapa en härlig badrumsmiljö rekommenderar vi dig att satsa på flera olika ljuskällor. Börja med allmänbelysning i taket, gärna med dimmer så att du kan anpassa ljuset efter humör. Återigen – utgå från funktion och välj en bra belysning för att underlätta till exempel sminkning och kroppsvård. Kanske är en spegel med inbyggd belysning ett alternativ? Slutligen är punktbelysning pricken över i:et – lys upp en hylla, en växt eller någon annan fin detalj.

Säkerheten först

Kom ihåg att i bad- och duschrum är det lag på att alla elinstallationer ska göras av behörig elektriker. Självklart ska all belysning vara avsedd för just badrum och ha rätt IP-beteckning och säkerhetsklass. IP-beteckningen visar hur mycket fukt och väta som produkten tål.

Inredningsdetaljer till badrummet

Det som skapar den ombonade känslan i badrummet är detaljerna – låt därför prylarna bli till snygga stilleben. Lägg till exempel fram handdukar, tänd ett lyxigt doftljus och låt hudvårdsprodukter i snygga förpackningar stå framme.

Växttrenden har nått badrummet och självklart vill vi ha gröna växter även där. Tänk på att välja en växt som klarar ljusfattiga och fuktiga miljöer som till exempel Monstera, garderobsblomma eller aloe vera.

Inspirationsbilderna i detta reportage kan innehålla produkter som ej är valbara när du bygger hus med Trivselhus.

Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

Fyll i ditt namn, e-post och telefonnummer så återkommer vi.

Formuläret skickades

Tack!

Uppgifterna kommer att skickas till kontoret i {{formData.Office.SalesOfficeName}}
Stäng

Behöver du hjälp?

Låt oss guida dig