Önskehuset vid älven

Ett generöst kök med plats för både matlagning och vänner. Rymligt badrum med bastu och glasdörr ut mot Klarälven. Stor klädkammare. Och altaner med både morgon- och kvällssol. Caroline Björnfot och Marcus Krischel har fått vad de önskade sig.

Altanen är en förlängd del av betongplattan, så att huset och trädgården smälter ihop.

Det var självklart för oss att vi skulle bygga ett nytt hus som vi kunde
utforma precis som vi ville.

Caroline Björnfot säger att hon var trött på att bo i en liten lägenhet mitt i city. Att inte riktigt få plats för att bjuda hem alla vänner och familj. Att inte enkelt kunna kliva utomhus och äta frukost i morgonsolen. Och att inte ha sitt eget utrymme i varken badrummet eller garderoben. Kort sagt – att inte ha det som hon önskade.
 
– När vi började prata om hus var det självklart för oss att vi skulle bygga ett nytt hus som vi kunde utforma precis som vi ville, säger hon.
 
När chansen att bygga i området Kartberget strax utanför Karlstad dök upp slog de till. Här har de ett vackert läge alldeles intill Klarälven, lättillgänglig natur och samtidigt bara tre kilometer in till centrum, en sträcka som de dessutom kan välja att åka båt eller promenera om de vill.
 
– Läget och tomten var jätteviktigt för oss. Huset ligger högt i en sluttning ner mot älven med bara en allmänning mellan oss och vattnet, så vi kan gå ner och doppa oss om vi vill. Eftersom marken sluttar är huset dessutom insynsskyddat, säger Marcus Krischel. 

Hjärtat i Carolines och Marcus nya hus är det öppna köket och vardagsrummet. Här har de valt att göra en fyra meter lång köksö som inbjuder både till att laga mat och att umgås med många gäster. En täljstenskamin är en härlig mysfaktor som dessutom värmer upp det 70 kvadratmeter stora rummet. Här finns också stora skjutpartier i glas som släpper in ljus och öppnar upp mot trädgården.
 
– Altanen är en förlängd del av betongplattan, så att huset och trädgården smälter ihop och det känns enkelt och självklart att ta med sig morgonkaffet ut i solen, säger Caroline.
 
Bakom skjutdörrar finns ett mindre vardagsrum, gästrum och gästbadrum, så att Caroline och Marcus kan välja att stänga till mellan husets två delar. De vill att huset ska vara flexibelt och att det ska kännas enkelt för gäster att stanna över. Musik och belysning styr de enkelt med smart smart-hem-teknik, ett så kallat KNX-system.

Genomgående i huset är de gedigna materialvalen med sten, trä och inslag av betong. 

– Stilen kan kanske beskrivas som en förfinad industrikänsla. Det är ljust och modernt, ganska maskulint med raka, enkla linjer och personliga saker som står för värmen, bland annat mattor som min mormor vävt av morfars flanellskjortor, säger Caroline.

I huvuddelen av huset har Caroline och Marcus sitt sovrum. I direkt anslutning ligger klädkammaren på hela 17 kvadratmeter (totalt är det cirka 40 kvadratmeter klädkammare i hela huset) och ett rymligt badrum med dubbeldusch, dubbelhandfat, bastu och dörr ut mot altanen där de planerar att placera en bubbelpool.
 
– Hjälpen vi fick från Trivselhus säljare och arkitekter var fantastisk. Vi bollade idéer, lämnade en skiss med önskelista och fick tillbaka ett förslag som vi sedan bara behövde göra småjusteringar på, säger Caroline. Hon berättar också att upplevelsen av kvalitet var det som avgjorde att de valde just Trivselhus.
 
– Vi var och tittade på några olika visningshus och fick en väldigt bra känsla för Trivselhus högkvalitativa finish. Det har gått igen även när det gäller service, engagemang och ansvarstagande.

Vilka råd skulle ni ge till andra som ska bygga hus? 

Låt det ta lite tid, så ni hinner känna efter vad som är viktigt för just er. Lyssna på de som kan och har erfarenhet av att bygga hus. Och kom ihåg att det ofta är små detaljer som är den stora skillnaden, säger Marcus.

 

"Trivselhus är trygghet"

Familjen Johnsson-Silverudd

När Per Johnsson och Sagalind Silverudd byggde nytt valde de att göra affär med Trivselhus. En originell husmodell, påkostad standardutrustning och tryggheten i att välja ett Södraföretag spelade störst roll för beslutet.

Skräddarsytt med utsikt

Familjen Cederquist

Erica von Segebaden och Henric Cederquist är uppvuxna i Västervik och visste att de ville bo utmed havet i Gertrudsvik. I ett nybyggt hus som de planerat och utformat helt från grunden utifrån familjens drömmar och behov.

Ett livsverk vid havet

Familjen Svensson

Det skulle finnas ordentligt med plats för hela familjen. Ett öppet kök med skönt barhäng. Gott om garderobsutrymme – och så stora fönster ut mot havet. För det var havet som fick familjen Svensson att bygga ett nytt hus.

Hem för en växande familj

Familjen Savic

Louise Klasson och Zlatko Savic tittade på massor av gamla hus, men hittade inte hemmet de drömde om. Till slut bestämde de sig för att bygga nytt. För att få det hus de ville ha, till ett pris de tyckte var rätt.

Fint flöde mellan ute och inne

Sommen

Ett nytt skräddarsytt hus med charmen hos ett gammalt. Det var Ann-Sofie och Johan Lyckows önskemål när familjen växte.

Modern charm

Nordiskt trä och ljusa material

Tanken var att låta en arkitektbyrå rita ett nytt hus. Men så hittade de en husmodell hos Trivselhus som hade allt de drömt om. Tack vara det kunde Johanna och hennes familj lägga all kraft på detaljerna som speglar deras personlighet.

Första Trivselhuset

Lars-Erik och Anna-Lena

Lars-Erik minns att det från början uppstod en mycket god kontakt med säljaren Kenneth Carlander, och det tillsammans med hög kvalitet på material och utförande avgjorde att det blev just ett Trivselhus.

Idylliskt boende nära vattnet

Tranås

På en liten udde i sjön Sommen strax utanför Tranås låg Pelle Åressons föräldrahem. Dit ville han tillbaka, men till ett nytt hus som skräddarsytts efter hans och frun Lenas önskemål.

Charmigt och funktionellt

Vidösterns strand

Från vägen ser huset nästan oansenligt ut. Men på baksidan, mot Vidösterns strand, dominerar de stora glaspartierna som suddar ut gränsen mellan ute och inne.

Vackert och stilrent

Romantiska former möter moderna bekvämligheter

När familjen Rodger fick en tomt i Söndrum utanför Halmstad började de planera för sitt nya hem. Läget passade dem bra, nära hav och småbåtshamn, cykelavstånd till Halmstad och många barnfamiljer i området.

Drömhemmet i Tyresö

Familjen Sabel

Det var havet som lockade familjen Sabel att bygga nytt hus. Deras drömhem i Tyresö är ritat så att utsikten mot vattnet är fri och öppen från så stora delar av huset som möjligt.