Med sikte på havet

Det var havet som lockade familjen Sabel att bygga nytt hus. Deras drömhem i Tyresö är ritat så att utsikten mot vattnet är fri och öppen från så stora delar av huset som möjligt. 

Generösa fönster och skjutdörrar i
glas gör att blicken dras mot brygghus, 
strandkant och havsband

Först kom tomten, sedan huset. Ungefär så går det att sammanfatta familjen Sabels beslut att bygga sitt drömhus vid havet i Tyresö. Charlotta och Johan fick höra talas om att en sjötomt blivit till salu, åkte dit, tittade, blev förälskade i platsen och bestämde sig direkt: här skulle de bo.
 
– När vi sedan började planera huset var det självklart att lägga störst fokus på att fånga havsutsikten inifrån huset. Vi ville ha stora fönster från golv till tak, med så få bjälkar och väggar som möjligt för att inte skymma utsikten, säger Charlotta.

Från vardagsrum och matplats erbjuder huset en fantastisk utsikt mot havet, men Charlotta och Johan var noga med att de också skulle kunna njuta av vyerna då de lagar mat och tar hand om disken köket. Köket har en 
klassisk u-form med vita standardluckor och en svart bänkskiva i granit. Det relativt lilla köket krävde en del planering för att få in så mycket förvaring som möjligt och dessutom ville de att det skulle vara lättskött. 
 
– På en av väggarna har vi satt klinkers som påminner om träplankor. Tanken är att det ska plocka upp utseendet och känslan i bryggan nere vid vattnet, säger Johan. Även deras sovrum på entréplan har stora skjutdörrar i glas ut mot vattnet.
 
– Förutom utsikten bidrar de stora fönstren till att skapa en härlig rymd i huset som gör att det känns större än vad det faktiskt är, säger Charlotta.

Det relativt lilla köket krävde en del planering
för att få in så mycket förvaring som möjligt

Hela huset går i vitt, svart och grått. I vardagsrummet får havet faktiskt viss konkurrens om uppmärksamheten av en braskamin. Den är inklädd i grå puts och har med tiden fått naturliga torrsprickor som ger en skön rustik 
känsla. Men det är inte det som är det speciella med kaminen, utan att den är inbyggd i väggen mellan sovrummet och vardagsrummet och har glas på både fram och baksida. 
 
– På det sättet kan man se rakt igenom brasan från båda rummen. Det är en rolig lösning som ger en härlig myskänsla när det är mörkt, säger Charlotta.

Kaminen är inbyggd i väggen mellan sovrummet och vardagsrummet
och har glas på både fram och baksida.

På övervåningen finns de två barnrummen med en loftgång emellan. Till andra våningen tar man sig via en nätt spiraltrappa som har blivit ett smycke i hjärtat av huset.
 
Den sluttande tomten var en utmaning. Lösningen blev att göra både tomt och hus i platåer.
 
– Det var svårt att få till båda sidor av huset i och med att baksidan ligger i norrläge. Vi har utsikten åt ett håll, men solen åt ett annat. Vi har alltid sol på framsidan och tack vare de olika platåerna når sol även polen och bryggan som ligger på baksidan, säger Johan.

Huset och tomten ville de få så underhållsfritt som möjligt. De har därför varit noggranna med materialval inomhus och stenbelagt området kring poolen, asfalterat uppfarten och använt sig av granitsten i trapporna ner mot vattnet. Väl därnere finns ett utespa, brygghus och en brygga.
 
– När vi kom ner hit första gången höll solen precis på att sjunka i havet och den såg ut som en jättestor orange apelsin. Jag kände att här skulle jag bara bo, säger Charlotta.

 

Hem för en växande familj

Familjen Savic

Louise Klasson och Zlatko Savic tittade på massor av gamla hus, men hittade inte hemmet de drömde om. Till slut bestämde de sig för att bygga nytt. För att få det hus de ville ha, till ett pris de tyckte var rätt.

Fint flöde mellan ute och inne

Sommen

Ett nytt skräddarsytt hus med charmen hos ett gammalt. Det var Ann-Sofie och Johan Lyckows önskemål när familjen växte.

Modern charm

Nordiskt trä och ljusa material

Tanken var att låta en arkitektbyrå rita ett nytt hus. Men så hittade de en husmodell hos Trivselhus som hade allt de drömt om. Tack vara det kunde Johanna och hennes familj lägga all kraft på detaljerna som speglar deras personlighet.

Önskehuset vid älven

Caroline och Marcus

Ett generöst kök med plats för både matlagning och vänner. Rymligt badrum med bastu och glasdörr ut mot Klarälven. Stor klädkammare. Och altaner med både morgon- och kvällssol.

Första Trivselhuset

Lars-Erik och Anna-Lena

Lars-Erik minns att det från början uppstod en mycket god kontakt med säljaren Kenneth Carlander, och det tillsammans med hög kvalitet på material och utförande avgjorde att det blev just ett Trivselhus.

Idylliskt boende nära vattnet

Tranås

På en liten udde i sjön Sommen strax utanför Tranås låg Pelle Åressons föräldrahem. Dit ville han tillbaka, men till ett nytt hus som skräddarsytts efter hans och frun Lenas önskemål.

Charmigt och funktionellt

Vidösterns strand

Från vägen ser huset nästan oansenligt ut. Men på baksidan, mot Vidösterns strand, dominerar de stora glaspartierna som suddar ut gränsen mellan ute och inne.

Vackert och stilrent

Romantiska former möter moderna bekvämligheter

När familjen Rodger fick en tomt i Söndrum utanför Halmstad började de planera för sitt nya hem. Läget passade dem bra, nära hav och småbåtshamn, cykelavstånd till Halmstad och många barnfamiljer i området.