Det bästa av två världar

Ett nytt hus med charmen hos ett gammalt. Det var Ann-Sofie och Johan Lyckows önskemål när familjen växte. När de gick på visningar föll valet snabbt på Trivselhus. "Varje gång vi kom in ett Trivselhus kändes allt rätt".

Familjen Lyckow trivdes egentligen alldeles förträffligt i sitt sekelskifteshus, även om de ibland tyckte att det tog lite för mycket tid att ta hand om det. Men när barnen Julia och William skulle få sällskap av Ella började Ann-Sofie och Johan inse att det skulle bli för trångt.
 
– Vi var ändå inte beredda att ge upp allt det som vi älskade med vårt boende, så vi ville bygga ett nytt, större och bättre planerat hus men ta med oss det som var bra med det gamla, säger Johan.
 
När de kom över en vacker tomt vid sjön Sommen utanför Tranås och började planera sitt nya hem prioriterade de bland annat generös takhöjd och genomgående ljus.
 
– Och så ville vi ha fönsterbrädor i huset. Nu för tiden är det ju så vanligt med fönster som går ända ner i golvet, men vi ville ha en bit vägg kvar så att vi kunde ha fönsterbrädor för våra blommor. En detalj kanske, men viktigt för oss, säger Ann-Sofie.

Familjen Lyckow började sin husresa med att åka runt på visningar. Ganska snart upptäckte de ett tydligt mönster.
 
– Det är lite svårt att sätta fingret på det, men när vi var och tittade på ett Trivselhus kände vi oss direkt hemma. Det var både detaljerna och helheten, och att husen alltid kändes så välbyggda, säger Ann-Sofie.
 
Att välja att bygga hus med Trivselhus var alltså enkelt.
Lite svårare blev det att bestämma exakt hur huset skulle planeras. Ann-Sofie och Johan skapade sin variant av Villa Falsterbo, ett 1 1/2–planshus i klassisk New England-stil.
 
– Vi la ner ganska mycket tid och kraft under den här fasen för att verkligen få det som vi ville ha det. Vred och vände på allt och försökte låta bli att stressa, vilket jag tror var bra. Resultatet blev ett hus som är planerat precis efter våra behov, samtidigt som det är minst lika charmigt och mysigt som vårt gamla, säger Johan.

Vad är då det bästa med det nya huset? Ja, en självklar sak är just att det är nytt.
 
– Vi använde varje semester till att renovera vårt gamla hus. Det var roligt då, men nu är vi väldigt nöjda med att vi valde att satsa på ett nytt hus. Det är enkelt och bekymmersfritt och vi får tid över till annat, säger Johan.
 
En annan sak som de är väldigt glada över är trädäcket i tre väderstreck och den stora verandan med tak som på sommarhalvåret suddar ut gränserna mellan ute och inne. Med tanke på det fantastiska läget vid sjön Sommen vill förstås familjen tillbringa så mycket tid som möjligt på verandan.
 
– Alla vet ju hur vädret kan vara i Sverige, men här slipper vi springa ut och in med kuddar och dynor och kan sitta kvar och äta även om det skulle komma en regnskvätt, säger Ann-Sofie.
 

Med tanke på det fantastiska läget vid sjön Sommen vill förstås familjen
tillbringa så mycket tid som möjligt på verandan.

Inomhus trivs familjen extra bra i köket, men Johan och Ann-Sofie vill också lyfta fram den genomgående kaminen. Den går att se från både köket och från den ena flygeln i huset som familjen Lyckow inrett med sköna fåtöljer.  

-Det är väldigt rogivande att sitta där, helt klart en av mina favoritplatser i huset, säger Johan Lyckow.

5 tips från Johan & Ann-Sofie

 • Fundera på vad ni gillat i era tidigare boenden, och vad ni inte varit så nöjda med. Prata också med andra som byggt och ta vara deras erfarenheter. Då blir det enklare att veta hur ni vill ha det för att kunna skräddarsy ert nya hus.
   
 • Belysningen är viktig för helhetsintrycket. Lägg lite extra krut på den. Både ute och inne. Det finns massor av möjligheter. Vi har till exempel LED i fönsternischerna, en trevlig detalj.
   
 • Vi valde att inte göra färdigt trädgården direkt, utan ta det lite lugnt för att hinna bo in oss och känna efter. Vi har hunnit ändra oss flera gånger, så för oss var det en bra strategi.
   
 • Flödet mellan ute och inne är viktigt för oss. Det ska kännas enkelt och naturligt och med vår veranda har vi fått till det riktigt bra.
   
 • Förvaring, förvaring, förvaring. Det kan aldrig bli för mycket. Vi har bland annat byggt till ett litet förråd på tomten för trädgårdsredskap och annat.

Resultatet blev ett hus som är planerat precis efter våra behov, samtidigt som det är minst lika charmigt och mysigt som vårt gamla.

Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

Fyll i ditt namn, e-post och telefonnummer så återkommer vi.

Formuläret skickades

Tack!

Uppgifterna kommer att skickas till kontoret i {{formData.Office.SalesOfficeName}}
Stäng

Behöver du hjälp?

Låt oss guida dig