Trivselhus är trygghet för Per och Sagalind

När Per Johnsson och Sagalind Silverudd byggde nytt hus valde de att göra affär med Trivselhus. En trevlig och originell husmodell, påkostad standardutrustning och tryggheten i att välja ett Södraföretag spelade störst roll för beslutet.

Fin utsikt åt alla håll

I Tofteryd en knapp mil utanför Skillingaryd bor Södramedlemmarna Per Johnsson och Sagalind Silverudd. Gården har funnit i Pers släkt sedan 1600-talet, men även Sagalind har skogsägandet i blodet, på både sin fars och mors sida. Det nya boningshuset ligger på en kulle, med fin utsikt åt alla håll.

Efter bara fyra nätter i huset är allt fortfarande väldigt nytt och paret har ännu inte hunnit flytta in allt bohag. Det tidigare boningshuset ligger endast ett par hundra meter bort och kommer så småningom att tas över av sonen Johannes.

– Det var ungefär fem år sedan vi började fundera på att bygga nytt, berättar Per. Vi hade kanske inte tänkt att göra det just nu, men när Johannes fick ändrade familjeförhållanden för något år sedan behövde han ett större hus. Det var nog den knuff vi behövde för att göra slag i saken.

Förtroende och kvalitet

Som Södramedlemmar var det naturligt för dem att titta på Trivselhus, småhustillverkaren som varit en del av Södra sedan 2009.

– Det var viktigt att välja en leverantör som vi hade förtroende för, säger Per.

Eftersom Trivselhus har Södra i ryggen uppfyllde de det kravet med råge. Framför allt Sagalind ägnade många timmar åt att läsa kataloger och studera husmodeller och leverantörer.

– Trivselhus kändes som rejäl kvalitet, påpekar hon. Det var genomgående en bra standardutrustning och även om de flesta som bygger hus vill göra vissa tillval så räcker det långt med det som är standard. Här finns till exempel 1-stavs ekparkett från Kährs och kök från Ballingslöv.

Fick tips av grannen

Paret hörde också en hel del gott om Trivselhus. När Per var ute i skogen och högg åt en granne som hade byggt ett Trivselhus fick han rådet att kontakta Peter Gustafsson, säljare på Trivselhus i Värnamo.

– Peter skulle vara en jättebra kille att ha kontakt med, säger Per. Och det stämde verkligen. Han har varit lätt att få tag på och har skött sina åtaganden till 110 procent. Sådant är också värdefullt när man ger sig in i ett projekt av det här slaget.

Egen variant

Pers och Sagalinds hus är på cirka 170 ljusa och luftiga kvadratmeter med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum.

– Vi kunde skapa en variant av husmodellen vi fastnade för, så att det blev som vi ville. Och så har vi tänkt på väderstrecken, så att vi har altanen mot väster och sovrummet mot norr, berättar Sagalind. Att det är ett enplanshus är också viktigt, eftersom det är i det här huset vi ska åldras. (Husmodellen Per och Sagalind fastnade för ingår inte längre i Trivselhus sortiment.)

Huset är på cirka 170 ljusa och luftiga kvadratmeter. Entreprenadkontraktet på en totalentreprenad skrevs på för ungefär ett år sedan och husets planlösning anpassades efter Pers och Sagalinds önskemål.

Sagalind och Per tillsammans med Trivselhus säljare Peter Gustafsson

Trivs i skogen

Per har dubbeljobbat i hela sitt liv. Dels har han arbetat på ett hyvleri, där han fortfarande rycker in någon dag i veckan. Dels har han eget jordbruksföretag med köttdjur och skog. Till för några år sedan fanns det också mjölkproduktion på gården.

– Eftersom jag har egen gallringsskördare gör jag nästan allt i den egna skogen, förutom slutavverkningarna som lämnas till Södra, förklarar Per. Med gallringsskördaren tar jag uppdrag på vintern från andra skogsägare och sommartid kör jag med två rundbalspressar åt lantbrukare i omgivningen.

Per tycker om skogsarbetet, men menar att det kan bli ensamt ibland och att det därför är skönt med ett arbete där det finns folk att prata med. Sagalind har nyligen gått i pension efter att ha arbetat som sjuksköterska på Värnamo lasarett.

– Jag trivs också med att vara ute i skogen, säger hon. Mest har jag ägnat mig åt plantering och så tycker jag att det är roligt att köra röjsåg. Som pensionär vill jag gärna göra lite mer i skogen, men först får vi se till att flytta färdigt.

Totalentreprenad

Markarbetet för det nya huset valde Per och Sagalind att göra själva. Sonen Johannes har grävfirma och tillsammans grävde man undan matjord, lade på singel och drog fram avloppsrör. Därefter tog Trivselhus över med sin totalentreprenad.

– Projektet med det nya huset har bjudit på många milstolpar, förklarar Per. Den första var när betongplattan var gjuten. Det satte på något sätt punkt för alla förberedelser och var starten för det fysiska huset. När stommen restes var en annan höjdpunkt, liksom när taket var på och huset var tätt och klart utvändigt. När köksinredningen kom på plats var också stort och självklart även när det var målat och tapetserat invändigt.

Utanför huset ligger trädäcket ZENSE™ från Södra Wood som Per och Sagalind har lagt själva

Utvalda entreprenörer

I mars levererades det monteringsfärdiga huset till tomten. Per och Sagalind övergick till att ha kontakt med Trivselhus byggledare Mattias Karlsson istället för med säljaren Peter.

– Även Mattias var en toppenkille. Han kom hit väldigt ofta och var lätt att nå när vi hade frågor. Trivselhus arbetar med ett antal utvalda entreprenörer och flera är lokala firmor. Uffes Bygg i Skillingaryd, Eltjänst i Värnamo och T. Perssons VVS i Skillingaryd gjorde alla ett bra jobb. Det känns tryggt att ha upparbetade kontakter med lokala hantverkare om något skulle behöva fixas i framtiden.

Inflyttning

Att det mesta av virket i huset är från Södramedlemmars skogar – och rent teoretiskt även skulle kunna vara från deras egna – har inte Per och Sagalind tänkt så mycket på.

– Så är det naturligtvis, säger de. Men det var egentligen inget som spelade in när vi valde Trivselhus. Det handlade mest om trygghet.

I september, ett drygt halvår efter att huset levererades, gav kommunen klartecken för inflyttning.

– Allt är precis som vi tänkt oss och som vi hoppats på. När vi upptäcker att vi saknar något som ligger kvar i det gamla huset säger vi visserligen fortfarande att vi måste "gå hem" och hämta det. Men det där ändrar sig snart. Det här är precis det bekväma och lättskötta äldreboende vi ville ha.

Så här restes drömhuset

Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

Fyll i ditt namn, e-post och telefonnummer så återkommer vi.

Formuläret skickades

Tack!

Uppgifterna kommer att skickas till kontoret i {{formData.Office.SalesOfficeName}}
Stäng

Behöver du hjälp?

Låt oss guida dig