Möte mellan gammalt och nytt

Erica Karlsson och Carl Ludvigsson ville egentligen ha ett gammalt hus. Samtidigt som de gärna ville planera och bygga sitt hem efter eget huvud. Lösningen blev Trivselhus Villa Nättraby – ett modernt hus inspirerat av traditionen.

Tydlig målbild

Strax utanför Karlskrona präglas samhället av skärgård, skogar och Nättrabyån som rinner ut i havet. På en höjd med utsikt över vatten och vidder ligger Erica Karlssons och Carl Ludvigssons nybyggda Villa Nättraby, som de också delar med ettåringen Frans.

Att just detta blev deras nya hem är en kombination av slumpen och det unga parets tydliga målbild.

- Vi gillar att leva båtliv och började leta efter ett gammalt hus i området för att ha nära till vattnet. Men vi hittade inte det vi ville ha och tyckte dessutom att priserna stack iväg onödigt mycket, säger Erica.

Ett H-format hus

Eftersom hon och Carl tänkt att de ville bo i ett gammalt hus var situationen lite låst. Av en slump fick de reda på att en sommarstuga i området var till salu. De gillade tomten och slog till. Istället för att fortsätta leta efter drömhuset, bestämde de sig för att bygga sitt eget.

- Enkelt uttryckt är det ett hus inspirerat av traditionell stil på utsidan, med en modern planlösning som passar oss på insidan. Vi hade våra önskemål och kunde göra de förändringar vi ville, säger Carl.

I grunden är Villa Nättraby ett H-format hus med en gemensamhetsdel centralt och två sovavdelningar, en för vuxna och en för barn. Här finns också ett extra arbetsrum, eftersom både Erica och Carl arbetar hemifrån en del.

- Vi har valt några lösningar som gör att huset får ett lite mer modernt uttryck även på utsidan. Vi har till exempel breda, låga fönster på framsidan och stora, öppna fönsterpartier på baksidan. Vi valde också en kulör vi tycker passar både oss och det lantliga området, säger Erica.

Ett hus inspirerat av traditionell stil på utsidan och modern planlösning på insidan

Självklar favoritplats

Även ryggåstaket i gemensamhetsdelen med kök och vardagsrum skapar ett samtida, luftigt utseende. Och ett fiffigt indrag vid entrén gör att den blir mer skyddad.

- Det är sådana små detaljer som gör att huset känns gediget och genomtänkt”, säger Carl.

I samma genomtänkta anda finns det också utgångar och terrasser både på framsidan och baksidan av huset.

- Vi var ofta på tomten innan vi började bygga och såg hur solen rörde sig över dygnet och insåg att vi på ett ganska enkelt sätt kunde få sol hela dagen. Och skapa platser för att komma undan från vinden om det behövs, säger Carl.

En självklar favoritplats inne i huset är det gemensamma köket och vardagsrummet med högt i tak och stora fönster ut mot landskapet.

- Planlösningen gör att det blir en vinkel i huset, så utrymmet är öppet men ändå lite avskilt, och det gillar jag. Det blir både mysigare och ger en bättre ljudmiljö, säger Erica.

Ryggåstak i gemensamhetsdelen skapar ett samtida luftigt utseende

Kök och matplats med stora fönster ut mot landskapet

Vardagslyx

Vardagslyx finns i delen där föräldrasovrum, klädkammare och badrum hänger ihop.

- Det är lite som att bo på hotell, säger Erica. Något som förstås kan vara härligt, inte minst under småbarnsåren.

Andra tips som Erica och Carl delar med sig av är att låta processen ta lite tid.

- Det kan vara allt från hur huset placeras på tomten till olika inredningslösningar som växer fram efter ett tag. Vi hade till exempel tänkt ställa huset rakt på tomten, för det är så man vanligtvis gör, men när vi varit här ett par gånger insåg vi att det skulle bli bättre om det ställdes lite snett, säger Erica.

Och så vill Carl, som är utbildad elektriker, förstås slå ett slag för belysningen.

- Det handlar både om att tänka igenom det tekniska för att slippa ha en massa lösa sladdar som stör helhetsintrycket, men också om att använda ljus för att höja den estetiska upplevelsen av huset: säger han.

Val av entreprenad

Carls hantverksbakgrund, och det faktum att det finns snickare i släkten, gjorde att paret valde ett större eget ansvar med delad entreprenad.

- Det gav oss möjlighet att påverka kostnadsnivån, men det handlade också mycket om kontroll och om att kunna ta beslut om mindre justeringar efter hand, säger Carl. Han avslutar:

- Och sedan är det en otroligt häftig känsla att veta att vi själva har varit med och byggt vårt hus. Det gör att vi är ännu stoltare över det!

Huset ligger på en höjd med utsikt över vatten och vidder

Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

Fyll i ditt namn, e-post och telefonnummer så återkommer vi.

Formuläret skickades

Tack!

Uppgifterna kommer att skickas till kontoret i {{formData.Office.SalesOfficeName}}
Stäng

Behöver du hjälp?

Låt oss guida dig