Vilsamt vid vattnet

Från vägen ser huset nästan oansenligt ut. Men på baksidan, mot Vidösterns strand, dominerar de stora glaspartierna som suddar ut gränsen mellan ute och inne.

För oss är det viktigt med proportionerna. Rumsindelningen, möblering och inredning ska samspela. Vi ville skapa en helhet som känns luftig och lugn. Det tycker vi att vi lyckats bra med i det här huset. Peter och Pamela bor med sina två döttrar Filippa och Wilma i ett enplanshus ett par kilometer utanför Värnamo. Det var själva tomten som gjorde att de bestämde sig för att flytta ut från centralorten. Gräsmattan ned mot sjön Vidöstern gick helt enkelt inte att motstå.
 
– Det hus vi bodde i tidigare var nästan nytt, men när den har möjligheten dök upp slog vi till med en gång, berättar Peter.

Familjen hade också en mycket klar idé över hur deras nya hem skulle se ut. De såg framför sig en låg huskropp med neutral framsida, medan baksidans fasad skulle öppna upp sig mot sjön med hjälp av stora glaspartier.
 
– Alldeles i närheten ligger en sommarstuga som designern Bruno Mathsson ritade och bodde i. Vi ville gärna att vårt hus skulle ha samma stil, det enkla och rena.

Trivselhus arkitekt var genast med på noterna och planeringsprocessen tog bara några veckor.
 
– Han förstod precis vad vi menade, det var inte mycket vi hade att invända mot hans första förslag, förklarar Peter.
 
Peter och Pamela ville skapa en hemtrevlig, ombonad känsla utan att göra avkall på en luftig och öppen planlösning. Taket av massiv ek är en detalj som förstärker det intrycket, samtidigt som det är mycket funktionellt. 
 
– Vi hade problem med ljudnivån i vårt tidigare hus, men det känner vi inte alls av här, berättar Pamela. Hon tycker också att kalkstensgolvet, som är genomgående i nästan hela huset, och de många skjutdörrarna bidrar till husets karaktär och gör det praktiskt att bo i.

Uterummet har också blivit populärt hos barnen. Där hänger de gärna när de har kompisar hemma.

Hemmet är tydligt uppdelat i en social del och en privat. Barnsovrummen har ordentliga klädkammare medan föräldrasovrummet är utrustat med ett dressing room. Intill sovrummen ligger också ett allrum där ungdomarna kan stänga om sig när de vill vara i fred.

Kök och vardagsrum smälter samman
och överallt ser man vattnets rörelse

Kök och vardagsrum smälter samman och överallt ser man vattnets rörelse och himlens skiftningar. Glaspartierna suddar ut gränsen mellan ute och inne, vilket förstärks av uterummet och den stora verandan som löper längs med huset i flera väderstreck. Verandan ger plats för både aktivitet och vila. Valet av möbler och detaljer gör att det bildas en helhet med husets innemiljö. 
 
– Både Pamela och jag är mycket intresserade av inredning och design. Det har varit väldigt roligt att leta möbler och detaljer som passar med huset, förklarar Peter. 

Peter och Pamela har egentligen bara ett tips till den som har hittat sin drömtomt och planerar sitt boende på den.
 
– Lyssna på arkitekten! Han eller hon har genomtänkta lösningar, de ser helheten likväl som vilken effekt olika detaljer och lösningar får. Det är svårt att överblicka allting själv.

"Trivselhus är trygghet"

Familjen Johnsson-Silverudd

När Per Johnsson och Sagalind Silverudd byggde nytt valde de att göra affär med Trivselhus. En originell husmodell, påkostad standardutrustning och tryggheten i att välja ett Södraföretag spelade störst roll för beslutet.

Skräddarsytt med utsikt

Familjen Cederquist

Erica von Segebaden och Henric Cederquist är uppvuxna i Västervik och visste att de ville bo utmed havet i Gertrudsvik. I ett nybyggt hus som de planerat och utformat helt från grunden utifrån familjens drömmar och behov.

Ett livsverk vid havet

Familjen Svensson

Det skulle finnas ordentligt med plats för hela familjen. Ett öppet kök med skönt barhäng. Gott om garderobsutrymme – och så stora fönster ut mot havet. För det var havet som fick familjen Svensson att bygga ett nytt hus.

Hem för en växande familj

Familjen Savic

Louise Klasson och Zlatko Savic tittade på massor av gamla hus, men hittade inte hemmet de drömde om. Till slut bestämde de sig för att bygga nytt. För att få det hus de ville ha, till ett pris de tyckte var rätt.

Fint flöde mellan ute och inne

Sommen

Ett nytt skräddarsytt hus med charmen hos ett gammalt. Det var Ann-Sofie och Johan Lyckows önskemål när familjen växte.

Modern charm

Nordiskt trä och ljusa material

Tanken var att låta en arkitektbyrå rita ett nytt hus. Men så hittade de en husmodell hos Trivselhus som hade allt de drömt om. Tack vara det kunde Johanna och hennes familj lägga all kraft på detaljerna som speglar deras personlighet.

Önskehuset vid älven

Caroline och Marcus

Ett generöst kök med plats för både matlagning och vänner. Rymligt badrum med bastu och glasdörr ut mot Klarälven. Stor klädkammare. Och altaner med både morgon- och kvällssol.

Första Trivselhuset

Lars-Erik och Anna-Lena

Lars-Erik minns att det från början uppstod en mycket god kontakt med säljaren Kenneth Carlander, och det tillsammans med hög kvalitet på material och utförande avgjorde att det blev just ett Trivselhus.

Idylliskt boende nära vattnet

Tranås

På en liten udde i sjön Sommen strax utanför Tranås låg Pelle Åressons föräldrahem. Dit ville han tillbaka, men till ett nytt hus som skräddarsytts efter hans och frun Lenas önskemål.

Vackert och stilrent

Romantiska former möter moderna bekvämligheter

När familjen Rodger fick en tomt i Söndrum utanför Halmstad började de planera för sitt nya hem. Läget passade dem bra, nära hav och småbåtshamn, cykelavstånd till Halmstad och många barnfamiljer i området.

Drömhemmet i Tyresö

Familjen Sabel

Det var havet som lockade familjen Sabel att bygga nytt hus. Deras drömhem i Tyresö är ritat så att utsikten mot vattnet är fri och öppen från så stora delar av huset som möjligt.