Movehome
Du använder en gammal webbläsare.
Vi rekommenderar att du byter till Google Chrome för att webbplatsen ska fungera bra.
logo
    Bygga hus med Trivselhus

    Så blir trädgården trivsam

    Varje tomt har både begränsningar och möjligheter, och ingen tomt är den andra lik. För att lyckas med trädgården är det bra att vara fri i sinnet vad gäller husets form och planlösning tills ni valt tomt. När huset följer naturens form och ljusets vandring genom dygnet och årstiderna finns bästa förutsättningarna att skapa en ombonad trädgård att trivas i. Ta del av trädgårdsdesignerns bästa tips!

    Börja med att bekanta er med tomten

    Registrera nivåskillnader, träd och inte minst solens vandring över dygnet och året. Notera speciellt var solens sista strålar når under sommarhalvåret. Finns vacker utsikt på en viss plats? Var är det blåsigast? Skuggigast? Finns vackra stenar i dager? Titta även utanför tomten, och tänk er in i andra årstider. Hur högt står grannarnas hus? Om tomten gränsar till natur, hur ser den ut? Lövfällda trädkronor utanför tomten vintertid ger skugga under sommarhalvåret. Kanske behövs ett plank för att dämpa buller från gatan? Genom att rummen i huset placeras i lämpliga väderstreck kan tomtens funktionsytor fördelas runt huset. Stora fönsterpartier är trendigt, men ger också insyn och ofta varm och bländande solinstrålning, vilket kan minskas med anpassad växtlighet. Familjer uppskattar snabb tillgänglighet och utsikt över ytan där det passar bäst för små barn att leka.

    Platt eller sluttande tomt?
    Ur designsynpunkt är kuperade tomter en rikedom. De ger möjlighet att utforma en mysig och spännande trädgård. Så tänk en gång extra innan ni spränger bort och fyller ut i en ogenomtänkt iver att eftersträva en platt tomt. En redan platt tomt kan förses med nivåskillnader och på så sätt bli mer dynamisk – ett sätt är att återanvända massor som grävs ur för grundplattan. Nivåskillnaderna används för att på ett trevligt sätt dela upp tomten och markera olika funktioner. Det är bättre att ta upp nivåer inne på tomten, istället för att bygga en hög stödmur längst ner.

    Behåll träd & stenar

    De flesta växter trivs bäst i silande sol, eller skugga viss del av dagen. Försök därför behålla träd även om de inte är placerade där ni önskar. Plantera ersättningsträd och ta bort de gamla allt eftersom. Om tomten helt saknar träd ska ni absolut börja med att plantera några. Satsa en extra slant på större träd, det tjänar ni många år på.

    En inramande häck är också viktig. Den tydliggör ytan, fångar vinden, ger bättre trädgårdsklimat och utgör en vacker fond. Häck och träd lägger grunden för att både familjen och övrig växtlighet ska trivas bättre på tomten. De ger även förutsättningar för fågelliv, understryker årstider med blom, höstfärger och kanske frukt.

    Stenar är både värdefulla och vackra dekorationer som ger höjd och form även vintertid. De alstrar också värme och jämnar ut klimatet i rabatter. Sprängsten kan bli vackra murar. Så låt inte stenarna försvinna från tomten innan ni har hunnit planera klart.

    Många små gröna rum

    Satsa på flera uteplatser på olika platser i trädgården istället för en enda stor intill huset. Ett trädäck kan även delas av för olika ändamål genom att nyttja nivåskillnader, bygga in grönska, rama in en stor stenbumling eller göra urtag för en vacker vattenspegel.

    Spaljéer eller höga gräs kan bilda partiella väggar att möblera mot och för att få grönska på höjden används med fördel klätterväxter. Eller varför inte plantera träd intill eller gör ett hål för stammen i trädäcket, för att skapa ett skönt skuggigt rum. I en trädgård ger byte av markmaterial direkt en upplevd rumskänsla. Växter ger fägring men används också för att förstärka designen genom att markera platser, omsluta respektive öppna upp.

    Rumslighet kommer också att hindra blicken mot vissa delar, vilket skapar nyfikenhet och bjuder till rörelse. Så ett hett tips för en mysig trädgård är att man inte ska kunna se hela trädgården i ett svep, särskilt inte från altan och infart.

    Skapa en trivsam miljö

    Trivsel är förknippat med en känsla av frihet, att vara trygg och avslappnad. Det blir man om man känner sig ogenerad och därför är insynsskydd viktigt. Planera in platser som stänger ute resten av världen, för både ensamhet och umgänge. Arbeta med buskar (eller murar, häckar, spaljér, staket) på lägre nivå och trädkronor eller breda buskträd som tar över ovanför (ställda framför eller bakom) så bryts insyn över större yta. Det skapar även lä och djup – trädgården blir mer omsluten och upplevs mysig. Trädgårdens tak i form av trädkronor ger dansande skuggspel som svalkar och gör att allt levande trivs bättre.

    Även vatten bidrar till trivsel (för små och stora djur, växter och människor). Det kan porla, strila, forsa eller bara vara en stilla spegling av himlen. Vatten är meditativt att vila blicken på och ljudet av mjukt porlande är avslappnande. För att göra trädgården inbjudande bör man också tänka på blickfång. Det kan vara allt från en korgstol under ett träd, till en skulptur med belysning – det beror på vilken karaktär trädgården ska få.

    Checklista

    • Välj tomten först och därefter ett hus som tar tillvara på alla förutsättningar
    • Utnyttja om möjligt de maskiner som finns på plats vid nybyggnation för grovplanering
    • Behåll nivåskillnader, träd och stenar för att skapa dynamik och trivsel
    • Tänk på att innemiljön påverkas av väderstreck och växtlighet utanför
    • Undvik ett enda stort trädäck och skapa istället flera gröna rum i trädgården, för olika årstider och sollägen

    Form & Funktion

    När all energi går till val av husdetaljer kan det vara skönt att överlåta tankar på utemiljön till någon med erfarenhet.

    Cajsa och Per Lundin driver Form & Funktion som på uppdrag tar fram markplanering av tomter i alla byggfaser. Uppdraget innefattar tomtbesök och ett enkelt skissat förslag på disposition av ytor och nivåer.

    Läs mer om Form & Funktion

    Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

    Skriv er fråga och fyll i era kontaktuppgifter så hör vi av oss!

    Välj byggkommun

    Behöver ni hjälp?

    Låt oss guida er