Vilken vit kulör på puts passar?

Hej! Vi har ett nybyggt hus där vi för 5 år sedan valde 0502y på putsen. Ny efter 5 år så ska vi måla om hela fasaden då jag länge retat mig på den gulaktiga tonen. Det ser inte nytt ut utan 0502y känns dassigt vit. Nu undrar jag vilken standardvit ni brukar ha på era putsade hus? Känns som vi lutar åt 0500 nu som inte är gul utan som upplevs mer som vit då den är bruten i grått. Men eftersom jag inte vill göra om detta projektet igen så undrar jag om 0500 är en vacker vit färg på ett nybyggt putsat hus? Jag önskar även färgtips på gråa kulörer till grunden el sockeln som kan passa bra ihop med 0500. Vårt tak är Benders carisma i m.grå. Så tacksam för kulörtips!! Tack!
 Amelie

Designchef/arkitekt Jessica Nilsson svarar:

Hej! Det är lite klurigt att hitta den rätta vita nyansen och på putsade hus spelar det också stor roll hur grov yta man har. Mitt tips är att be om prover från putsfirman där man både ser strukturen och färgnyansen och kolla färgnyanser hos färghandlaren som är mindre gula än 0502-Y. Som du beskriver kan vissa färger upplevas gula och vissa nästa blåa och samtidigt som olika värderförhållande även spelar in. Vi har ingen ”Trivselhus-vit” som vi brukar jobba med till våra visningshus.

När det gäller den gråa färgen till sockeln blir det snyggast om den matchas ihop med den vita nyansens färgskala. Går den åt gult (Y) eller neutralt (N) följ upp med en grå färg i samma skala. Jag tycker att det är snyggt med en riktigt mörk sockel.

Lycka till!