New England

Hej! Jag och min sambo håller på och förhandlar om ett Trivselhus i Karlstad. Vi är lite osäkra på hur resultatet kommer bli om vi har spröjs enl. er New England stil och samtidigt lägger in liggande fönster? Jag ser att era standard hus i New England stil inte blandar den kombinationen. Ska taken helst luta 45gr för att passa New England stilen? M.v.h Martin

Arkitekt Henrik Qvarnström svarar:

Hej Martin!

Om man vill hålla hårt på den traditionella New Englandstilen (NE) så skulle jag inte välja liggande fönster till spröjs. Å andra sidan så är ju dagens NE en tolkning av den gamla stilen och egna modernare anpassningar ligger i tiden. Personligen så skulle jag kanske byta ut liggande fönster mot kvadratiska (tex 800/800) beroende på rummets möblering.

När det gäller taklutningen så är takvinkeln inte lika viktig som huskropparnas nätthet. Sadeltak är karäkteristiskt för stilen och ju bredare huskropp destå högre resning på taket för att bibehålla de nätta proportionerna. Beroende på husbredd så tycker jag att det mesta mellan 33 och 45 grader fungerar utmärkt. Om du bygger ett tvåplanshus kan du mycket väl ha ett ännu flackare tak.