Rumsstorlek...

Hej, är inne i vår inledande "rosa" fas och planerar vårt framtida hus- Just nu finns inga begränsningar varken till ytan eller pengarna men den kommer. Det vet vi. Vi undrar lite över hur stora "normala" rum är m2-mässigt ? Ett gästrum, barnrum, dubbelrum, tvättstuga, wc dusch osv. Tacksamma för lite hjälp.
Mvh Carl Wachtmeister

Arkitekt Jessica Nilsson svarar:

Det finns inga krav på hur stora rummen bör vara, det handlar mycket om vad man vill få plats med. Har man stora barnrum kanske man inte har något allrum till barnen, har man istället ett stort allrum kanske man väljer att ha mindre barnrum osv.

Tänk på vad ni vill få plats med i era rum - vilken funktion ska de ha?

Några mått som ni kan ha som riktmärke

Barnsovrum - 10-12 kvm - då ryms säng, skrivbord, två garderober och någon extra fåtölj.

Föräldrarsovrum - 14 - 16 kvm, storleken beror mycket på om ni önskar en separat klädkammare eller om det ska rymmas garderober i rummet. Räkna med att man vill ha ca 1 meter runt sängen och utöver de måtten ska t ex barnsäng, skrivbord och garderob få plats.

Wc/d - det minsta måttet för att klara tillgänglighetskravet enligt PBL är 1,8 x 2,1m.

Klädvården - ca 7 kvm - då ryms teknikutrymme, tvättpelare, tvättbänk och städskåp.

Titta gärna på våra husskisser på hemsidan och i katalogen för att få en uppfattning om hur stora rummen är och vad som ryms i dem.

Tänk funktion före yta. Ett rum på 14 kvm kan vara långsmalt och svårmöblerat medan ett på 10 kvm kan upplevas som luftigt och rymligt.

Lycka till!