Fråga arkitekten

Våra arkitekter har stor erfarenhet av att utforma hem. Har du en kort fråga där svaret hjälper er vidare i husdrömmarna? Ställ den till en arkitekt, en bra början helt enkelt! Mer om hur våra arkitekter arbetar med era drömmar kan du läsa här.

Formuläret innehåller fel.

Egna idéer och egen ritning

  • Kostar det extra att spegelvända huset?

   Hej, jag undrar om det blir en stor extra kostnad för att spegelvända era husritningar så att vardagsrum, kök och altan hamnar i rätt läge för eftermiddagssol och utsikt?
   Jenny Margareta Stegborg

   Nej, det blir ingen extra kostnad för att spegelvända en husmodell. Vi tar heller inte ut någon kostnad för att göra ändringar på en husmodell utan räknar då om huset efter det gällande utseendet. Vi har arkitekter som är proffs på att hitta den lösningen som är bäst för just dig och dina förutsättningar.

   Lycka till med dina husdrömmar och känn dig välkommen att kontakta någon av våra säljare för att komma igång!

   Jessica Nilsson, designchef/arkitekt

  • Jag vill bygga ett litet hus på min tomt, går det?

   Jag har en vacker tomt med många stora klippblock och gamla ekar. Idag står där ett litet torp, men min dröm är att riva det och bygga ett mindre permanentboende för att kunna flytta dit. Jag behöver hjälp att realisera mina drömmar och se vad som är möjligt att göra med den begränsade plana yta som finns!
   Therese Ahlstam

   Hej Therese! Det är platsen som ger förutsättningarna för huset och med din beskrivning låter detta som härliga sådana. Det är viktigt att du förstår att allt inte är möjligt som på en stor plan tomt, men Trivselhus har arkitekter som är proffs på att rita hus utifrån utmanande tomter och lägen. Vi ritar i ett 3D program som ger dig en bra bild av hur huset kommer att se ut när det står på berget mellan ekarna vilket kan vara en bra hjälp i processen. Så tveka inte att kontakta närmsta säljkontor för att komma i gång med dina drömmar.
   /Jessica Nilsson, designchef/arkitekt

  • Typ av hus

   Hej! Vi är intresserade av en tomt om ca 2000 kvm med hav i norr/ nordost. Infarten till tomten kommer från väst. Tomten är ngt sluttande mot havet och har en lite höjd på den västra sidan, typ 5 meter. Vi vill ha veranda/uteplats så stt vi har kvällssol samtidigt som vi har sjöutsikt utan att verandan blir för nära grannen. Vilken typ av hus borde vi titta på då?

   Arkitekt Viktoria Karlsson svarar:

   Hej!

    

   Med den informationen vi har fått, så låter det som att det vore bra med ett hus där balkongen eller ett tak över en uteplats sticker ut ifrån själva huskroppen. Då blir det både kvällssol och utsikt om man lägger den mot norr eller nordväst om möjligt. Med tanke på höjden på västra sidan kanske det blir mest sol på en balkong. Exempel som kan passa är exempelvis Villa Tylösand.  Sluttar det så att ett sluttningshus passar bättre är det många av husen på hemsidan som kan passa. Kontakta gärna en säljare och ta med er tomtkartan och planbestämmelser för att få tips om passande hus.

    

   Lycka till!

    

  • Egen ritning

   Hej. Hur ställer ni er till att man har en egen ritning. Skulle ni kunna täcka er att bygga ett såndat hus som inte ni tagit fram..?

   Arkitekt Jessica Nilsson svarar:

   Vi hjälper gärna till att förädla er ritning till ett Trivselhus. Vi kan behöva att göra vissa justeringar för att anpassa ritningen till vårt byggsystem och för att klara gällande myndighetskrav.

   Kontakta en säljare i den region du ska bygga så vägleder han/hon dig.  

   Lycka till!

  • Rumsstorlek...

   Hej, är inne i vår inledande "rosa" fas och planerar vårt framtida hus- Just nu finns inga begränsningar varken till ytan eller pengarna men den kommer. Det vet vi. Vi undrar lite över hur stora "normala" rum är m2-mässigt ? Ett gästrum, barnrum, dubbelrum, tvättstuga, wc dusch osv. Tacksamma för lite hjälp.
   Mvh Carl Wachtmeister

   Arkitekt Jessica Nilsson svarar:

   Det finns inga krav på hur stora rummen bör vara, det handlar mycket om vad man vill få plats med. Har man stora barnrum kanske man inte har något allrum till barnen, har man istället ett stort allrum kanske man väljer att ha mindre barnrum osv.

   Tänk på vad ni vill få plats med i era rum - vilken funktion ska de ha?

   Några mått som ni kan ha som riktmärke

   Barnsovrum - 10-12 kvm - då ryms säng, skrivbord, två garderober och någon extra fåtölj.

   Föräldrarsovrum - 14 - 16 kvm, storleken beror mycket på om ni önskar en separat klädkammare eller om det ska rymmas garderober i rummet. Räkna med att man vill ha ca 1 meter runt sängen och utöver de måtten ska t ex barnsäng, skrivbord och garderob få plats.

   Wc/d - det minsta måttet för att klara tillgänglighetskravet enligt PBL är 1,8 x 2,1m.

   Klädvården - ca 7 kvm - då ryms teknikutrymme, tvättpelare, tvättbänk och städskåp.

   Titta gärna på våra husskisser på hemsidan och i katalogen för att få en uppfattning om hur stora rummen är och vad som ryms i dem.

   Tänk funktion före yta. Ett rum på 14 kvm kan vara långsmalt och svårmöblerat medan ett på 10 kvm kan upplevas som luftigt och rymligt.

   Lycka till!

  • Ritningar

   Hej! Min fråga till er är: Vad kostar det om man får hjälp av er att skräddsy sitt eget hem. Jag är inskriven hos er, och har hittat ett hus som jag hoppas kunna bygga i framtiden. Men jag skulle vilja göra förändringar på det, jag är mer åt New England stilen, men inte för mycket och jag vill ha 5 sovrum och öppna ytor. MVH Frida

   Arkitekt Jessica Nilsson svarar:

   Självklart hjälper vi dig att skräddarsy ditt drömhus, du kan antingen utgå från ett kataloghus som vi ändrar eller om du har egna ideér till ditt drömhus så kan vi utgå ifrån dem. En förutsättning för att vi skall kunna hjälpa dig med detta är att du äger en tomt som du ska bygga på.

Bygglov och planbestämmelser

  • Souterränghus

   Vad finns det för regler för att få bygga ett souterränghus?

   Designchef/arkitekt Jessica Nilsson svarar:

   Det står angivet i gällande detaljplan för den aktuella fastigheten om man får bygga suterrängvåning. Det är detaljplanen som reglerar husets utformning som maximal storlek och höjd.

   Vänligen, Jessica

Färgsättning och stilar

  • Spröjs eller inte spröjs på putsad enplansvilla?

   För att få ett vitputsad enplansvilla lite mer "charmig " utvändigt, vad kan man då hitta på? Är ev.inne på att ha spröjs på fönsterna, "T-spröjs". Om man väljer spröjs till fönster där fönsterramen utifrån är mörkgrå, är det för grått att ha mörkgrå spröjs? Eller blir det ett mjukare intryck med vita fönsterramar o vita spröjs? Vet inte hur man ska tänka, har även tänkt mörkgrå stuprör o dörrar. Kanske blir för grått? Med vänlig hälsning Angelina

   Hej Angelina!
   Spröjs är absolut ett trix man kan använda sig av för att ge huset en mer ombonad känsla. Men det man ska tänka på är att spröjs inte passar alla hus, har du ett modernt hus med t.e.x modern fönstersättning och kanske ett pulpettak så skulle jag inte rekommendera att sätta dit spröjs, har du däremot ett mer traditionellt hus med t.e.x sadeltak och en mer symmetrisk fönstersättning så funkar det absolut att tillföra spröjs. Vad gäller färgsättningen på fönster beror det på vad man ska ha för färg på övriga huset, ska du ha vit puts så tycker jag personligen att det är finare med en annan kulör än vit på fönsterna för att få lite dimensioner i fasaden.

   Med vänlig hälsning              
   Fredrik    

  • Vad heter den grågröna kulören?

   Hej! I Bildgalleriet och era kataloger förekommer ofta en svagt grön/grågrön accentfärg i fönster utvändigt samt i liggande panel emot vit puts. Snälla hjälp mig i rätt riktning med kulörkoder. Tack på förhand!
   Fredrik Grönlund

   En populär kulör som vi använt till ett tidigare visningshus (Villa Åkarp) och som är lite grön/grå heter NCS S NCS S 3005-G50Y. Lycka till med färgsättningen!
   Jessica Nilsson, designchef/arkitekt

     

  • Husfärg på Villa Nacka

   Hej! Nu har ett fantastiskt fint hus i er katalog som heter Villa Nacka. Vi älskar den färgen på det huset som går i "betongfärg" grå det är just det som är frågan vet ni kulörkoden till den färgen? Den är så snygg! Med vänliga hälsningar Linda

   Designchef/arkitekt Jessica Nilsson svarar:
   Ja visst är den fantastiskt och gör huset väldigt karaktärsfullt! Kulören heter NCS S6502-Y. Lycka till! Jessica

  • Vilken vit kulör på puts passar?

   Hej! Vi har ett nybyggt hus där vi för 5 år sedan valde 0502y på putsen. Ny efter 5 år så ska vi måla om hela fasaden då jag länge retat mig på den gulaktiga tonen. Det ser inte nytt ut utan 0502y känns dassigt vit. Nu undrar jag vilken standardvit ni brukar ha på era putsade hus? Känns som vi lutar åt 0500 nu som inte är gul utan som upplevs mer som vit då den är bruten i grått. Men eftersom jag inte vill göra om detta projektet igen så undrar jag om 0500 är en vacker vit färg på ett nybyggt putsat hus? Jag önskar även färgtips på gråa kulörer till grunden el sockeln som kan passa bra ihop med 0500. Vårt tak är Benders carisma i m.grå. Så tacksam för kulörtips!! Tack!
    Amelie

   Designchef/arkitekt Jessica Nilsson svarar:

   Hej! Det är lite klurigt att hitta den rätta vita nyansen och på putsade hus spelar det också stor roll hur grov yta man har. Mitt tips är att be om prover från putsfirman där man både ser strukturen och färgnyansen och kolla färgnyanser hos färghandlaren som är mindre gula än 0502-Y. Som du beskriver kan vissa färger upplevas gula och vissa nästa blåa och samtidigt som olika värderförhållande även spelar in. Vi har ingen ”Trivselhus-vit” som vi brukar jobba med till våra visningshus.

   När det gäller den gråa färgen till sockeln blir det snyggast om den matchas ihop med den vita nyansens färgskala. Går den åt gult (Y) eller neutralt (N) följ upp med en grå färg i samma skala. Jag tycker att det är snyggt med en riktigt mörk sockel.

   Lycka till!

  • Vit färg fasad!

   Hej! Hur skulle ni rekommendera att man tänker gällande vit färg på träfasaden. Tak samt ytterdörr kommer att vara svarta. Invändigt kommer vi att ha 0500-N på väggarna samt funderar på att beställa även innerdörrar samt insidan av fönster i detta.

   Designchef/arkitekt Jessica Nilsson svarar:
   Vit färg är ett stort område och verkligen inte enkelt. Idag är det NCS S 0502-Y som kallas "standardvit" och förekommer på många produkter som fönster, innerdörrar, snickerier. Många upplever denna färg som "gulaktig" och väljer därför ofta en "renare" vit NCS S 0500-N. Samtidigt som det finns anhängare som upplever denna vita som "blåaktig" och "kall".

   Här förstår jag det som om du väljer att gå på den "rena" vita invändigt och det behöver inte enligt min menig innebära samma val exteriört. Tänk på ljuset, omgivningen och stilen på huset. En fasad med NCS S 0502-Y upplevs mjukare och varmare och smälter bra in i omgivningen. Medans NCS C 0500-N kan ge en krispig och fräsch signal.

   Sammanfattat inget enkelt svar utan beror på tycke och smak.

   Lycka till med dina val!
    

  • Husstilar

   Hej! Noterar att många husföretag presenterar mer traditionella hus med avdelade rum, kök, prång. Det är roligt att titta på, men personligen får jag nästan ångest av sådana hus och njuter istället av rena linjer, det öppna ljusa i funkishusen. Undrar: vidareutvecklar ni även de moderna husen, menar inte extremmodern stil, utan tidlös funkis men kanske med förbättrade funktioner? Ser bara en renässans för traditionella hus hos alla leverantörer just nu.

   Designchef/arkitekt Jessica Nilsson svarar:
   Boende är just personligt och det är därför vi har flera olika stilar och husmodeller för att inspirera. Vi försöker ständigt att utveckla och förbättra våra lösningar genom att lyssna på kunder, omvärld och erfarenhet. Kika gärna på Villa Åre och Villa Lysekil, lite modernare husformer men med gott om förvaring och klok rumsindelning.

  • Färg på fönster

   Hej, mina föräldrar står mitt i processen att bygga hus och skall nu bestämma vilken färg huset skall vara i och färg på fönstrena. Dem vill ha gråa (signalgrå) fönster mot liggande vit och svart träpanel (huset är i två delar, en enplansdel och en tvåplansdel) är det snyggt eller rekommenderar ni någon annan färg? Anledningen varför dem vill ha gråa fönsterlister är att det inte syns om dem blir smutsiga. Jag är lite sådär tveksam iallafall och vill gärna höra vad ni tycker! Mvh /Linus

   Designchef/arkitekt Jessica Nilsson svarar:

   Hejsan!

   Svart, vitt och grått är säkra kort, men jag tror inte att de behöver vara rädda för att vita fönster ska upplevas smutsiga. Mitt förslag är att välja vita fönster men silverfärgade fönsterbleck eftersom där syns smuts väl mot vit plåt.

   Lycka till med färgsättningen!

    

  • Färg på puts

   Hej, vi bygger hus och undrar vilken vit putsfärg (spritputs 1,0) vi ska ha till tegelrött tak. Har provat en blandning 50/50 av 0500-N och 0502-Y och funderar på den eller på ren 0500-N. Fönstren är ljusgrå (ganska kall grå) RAL 7035 med spröjs och hela huset lite country inspirerat med gesims i takfoten. Vi vill inte att fönstren ska riskera att se blå/lila ut. Vad är ditt förslag på putsfärg? Tänker vi rätt eller ska vi bryta den vita på något annat sätt? Mycket tacksam för svar. Vänligen Camilla Söderberg


   Designchef/arkitekt Jessica Nilsson svarar:

   Hej!

   Färger är alltid knepigt och omgivningen tillsammans med skuggor spelar in i upplevelsen av huset. När man har en putsad fasad skuggar även strukturen vilket gör att den upplevs mörkare jämfört med en slätmålad yta. Om ni har fönster i en kall kulör är mitt råd att välja en vit färg utan gult i alltså NCS 0500-N.

   Lycka till!

   Jessica

  • New England

   Hej! Jag och min sambo håller på och förhandlar om ett Trivselhus i Karlstad. Vi är lite osäkra på hur resultatet kommer bli om vi har spröjs enl. er New England stil och samtidigt lägger in liggande fönster? Jag ser att era standard hus i New England stil inte blandar den kombinationen. Ska taken helst luta 45gr för att passa New England stilen? M.v.h Martin

   Arkitekt Henrik Qvarnström svarar:

   Hej Martin!

   Om man vill hålla hårt på den traditionella New Englandstilen (NE) så skulle jag inte välja liggande fönster till spröjs. Å andra sidan så är ju dagens NE en tolkning av den gamla stilen och egna modernare anpassningar ligger i tiden. Personligen så skulle jag kanske byta ut liggande fönster mot kvadratiska (tex 800/800) beroende på rummets möblering.

   När det gäller taklutningen så är takvinkeln inte lika viktig som huskropparnas nätthet. Sadeltak är karäkteristiskt för stilen och ju bredare huskropp destå högre resning på taket för att bibehålla de nätta proportionerna. Beroende på husbredd så tycker jag att det mesta mellan 33 och 45 grader fungerar utmärkt. Om du bygger ett tvåplanshus kan du mycket väl ha ett ännu flackare tak.

  • Vit fasadfärg

   Hej! Jag undrar vilken vit fasadfärg du rekommenderar till ett trähus med lockläkt panel. Huset blir i två våningar. Taket ska vara i rött tegel och det är tänkt att huset ska ge lite "skärgårdsintryck". Vänligen, Mona

   Arkitekt Anette Schill svarar:

   Jag föreslår en varmvit färg till det röda takteglet, eftersom även det är varmt i sin färgton. Förslagsvis då NCS S 0502-Y. Väljer du däremot ett ljusgrått taktegel kan du med fördel sätta en kallare vit ton därtill, t ex NCS S 0500-N. Tänk på att byggnadsnämnden kan ha synpunkter på kulörer du väljer. Besök även färgaffären, köp några provburkar för att testa hemma. Håll den provmålade brädan både i sol och skugga vid olika tider på dygnet. Lycka till!

Byggteknik och material

  • Traditionell stil

   Hej! Hur kommer det sig att ni främst använder er av liggande panel och ett "anglo-amerikanskt" + funktionalistiskt utseende på era hus? Inget negativt med det, men jag ser positivt på er kvalitet samt Södra i ryggen och hade varit intresserad av ett hus i mer traditionell stil. Mvh Johan

   Designchef/arkitekt Jessica Nilsson svarar:

   Hej Johan!

   Vi försöker hitta inspirerande trender som ska locka kunden till Trivselhus och det är hela tiden ett pågående arbete. Trivselhus har en flexibel produkt och vi kan tillsammans med dig at fram ett hus efter dina önskemål och förutsättningar. Vi har en vacker traditionell panel som passar bra till ett klassiskt hus. Titta bland alla våra hus på hemsidan och tänk att du kan ändra stil genom att byta fasad och ibland även tak.

   Välkommen att kontakt närmsta säljare för mer information.

   Lycka till!

   Jessica

  • Källare

   Om man väljer ett av era hus går det att bygga även med källare?

   Designchef/arkitekt Jessica Nilsson svarar:

   Alla våra hus kan skräddarsys efter kundens önskemål, så om en källare önskas är det inga problem. Det man ska tänka på om man tittar på våra idéhus är att en trappa ska rymmas.

  • tillbyggnad

   Hejsan, vi planerar att bygga till vårat hus. Därför undrar jag ifall ni bara gör kompletta hus eller om man även kan göra en tillbyggnad genom er? mvh Annie

   Designchef/arkitekt Jessica Nilsson svarar:

   Hej Annie! Främst jobbar vi med nyproduktion, men ibland även tillbyggnader. Det är svårt att ge ett generellt svar eftersom det beror på hur erat befintliga hus och tänk tillbyggnad ser ut. Jag rekommenderar dig därför att ta kontakt med någon av våra säljare som när de ser projektet kan ge ett svar.
   Lycka till!

  • Isolering

   Hej! Hur mycket isolering har ni i era "vanliga" husmodeller? (Golv, Vägg, Tak )
   Mvh Emelie

   Arkitekt Henrik Qvarnström svarar:

   Vi har 200-300 mm i golv, 450 mm i tak och 240 mm i ytterväggar som standard. Isoleringsnivåerna är vald med utgångspunkt från att vi levererar bergvärmepump som standard vilket gör det oekonomiskt att isolera ytterligare.

  • Utbyggnad av sommarhus!

   Hej
   Vi går i tankar att bygga ut vårat sommarhus med ca 100kvm. Så jag undrar om ni tar er an denna typ av projekt. Dvs det skall byggas en ny del som skall anslutas till befintlig husdel. Huset används året runt.

   Arkitekt Henrik Qvarnström svarar:

   Från Trivselhus sida brukar vi avsäga oss regelrätta tillbyggnader. Detta beror på att vi vill kunna räkna på energiförbrukningen, provtrycka och kvalitetssäkra huset. I de fall vi tar oss an denna typ av projekt så bygger vi först en separat del som man sedan kan bygga samman med den gamla. Sammanbyggnaden kan man göra som en sällskapsdel, såsom orangeri eller matsal för att de olika delarna inte ska kännas separerade. I dessa fall bygger man sammanbyggnaden och nybygget med samma entrepenör och med ett och samma bygglov. Det spelar ingen roll i dessa fall om det rör sig om ett fritidshus eller åretruntboende.

  • Fasad

   Hej jag undrar vad det är för fasad ni visar på hus med lite högre bredd, var kan man köpa osv Tacksam för svar mvh Thomas

   Designchef/arkitekt Jessica Nilsson svarar:

   Den extra breda träpanelen på huset är 300 mm hög och består av lamellimmade delar. Den kan köpas som tillval till nytt Trivselhus.

  • 1-plan eller 1,5-plan?

   Hej, jag undrar vad som är mest ekonomiskt att bygga; 200kvm på ett plan eller på 1,5? Men med tanke på vad som är dyrast att bygga med takstolar etc, men även att värma upp. Detta måste vi bestämma först....
   MVH Kicki W.

   Designchef/arkitekt Jessica Nilsson svarar:

   Ett hus som är i den storleksordningen blir mer ekonomiskt att bygga som 1,5-plan. Detta eftersom det då bl.a. krävs en mindre markarbete/grundplatta och mindre löpmeter vägg för samma kvadratmeter golv. Värt att tänka på är att det finns fördyrande detaljer på 1,5-planshus som vinklar, takkupor, balkonger som kan påverka och få priserna att närma sig ett 1-planshus. Fördelen med ett 1-planshus är att det är full rumshöjd överallt, inget snedtak, vilket gör det enklare att disponera utrymmen. Avgörande är också gällande planbestämmelser på din tomt.