Huset och tomten - en helhet

Kanske hittar ni ert drömhus först och börjar leta tomt sedan. Eller så har ni redan valt tomt och ska nu börja fundera på hus. Oavsett i vilken ordning ni gör saker mår både huset och platsen alltid bäst av att komplettera varandra. Då blir hus och plats till ert hem.

Lär känna platsen

Det kan vara lätt att fastna för ett favorithus och glömma bort att det också ska vara lämpligt, möjligt och tillåtet att bygga det på tomten. En viktig fråga är till exempel var och hur på tomten huset ska placeras. Tomten ger er alltså många förutsättningar för huset. Förlita er därför inte enbart på ritningar, utan besök platsen så mycket ni kan för att känna vilken typ av hus som passar att bygga.

Det är något helt annat att vara på plats och se hur solen vandrar över dagen, hur mycket skugga som träd eller grannhus ger, om det finns växter som ska bevaras, om tomten lutar, var bästa utsikten finns eller hur vinden kommer åt. Och det är inte bara själva tomten ni kan behöva lära känna, utan också hela området. Hur ser grannhusen ut, hur är de placerade på sina tomter och vilken känsla finns på platsen? Till det kommer förstås planbestämmelser som bland annat reglerar hur stort och högt man får bygga eller val av exteriöra material och färger.

Ett bra sätt att uppleva platsen är att gå på picknick! En mysig utflykt för familjen som bidrar till att alla känner sig delaktiga i projektet.

Ta hänsyn till plats & tradition

När man bygger nytt hus är det ofta bra att även ta hänsyn till den arkitektur och de byggnadstraditioner som finns på platsen och i regionen. Se er omkring och fundera på vilka historiska sammanhang som finns i området? Hur har människor byggt här tidigare? Vilka uttryck och detaljer vill ni ta vara på? I landets södra delar karaktäriseras exteriören till exempel ofta av vit puts, trappad takfot och spröjsade fönster. Längre norrut, och i kustbandet, kommer den liggande träpanelen till sin rätt.

Många gårdar går i arv i generationer, och mindre hästgårdar är idag eftertraktade för ett liv nära naturen tillsammans med hästar. Oftast finns ett hus som ska fungera som hem för familjen som brukar gården. Ett hus som renoverats och byggts till efter praktiska behov och tidens trender. Vår nutida livsstil och behov av moderna funktioner ryms inte alltid i dessa gårdsbyggnader. Många väljer då att riva för att istället bygga ett nytt hus.

En traditionellt inspirerad exteriör behöver inte betyda en traditionell interiör. Inom husets väggar har ni friheten att skapa en samtida, generös planlösning med alla bekvämligheter ni önskar – inte minst i kök och badrum. Det är ofta i föreningen mellan gammalt och nytt, tradition och framtid, som de bästa husen blir till. Trivselhus ger dig möjligheten att bygga ett hus i tidlös design, ett hus som har historisk förankring och blir ett arv att vårda för kommande generationer.

Trivselhus har lång erfarenhet av att få hus och tomt att smälta samman. På sluttande bergstomter eller plana åkermarker där vinden gör att man vill eftersträva en skön lähörna. Er säljare följer gärna med ut på tomten och hjälper er att kartlägga både möjligheter och svårigheter. Hur tomten ser ut är svårt att förändra. Hittar vi inte en väg vidare utifrån en husmodell finns möjlighet att tillsammans med en arkitekt rita ett hus i fri form som tar tillvara på de möjligheter som tomten erbjuder.

En säljare följer gärna med ut till er tomt - boka möte här!

Viktigt att tänka på

 • Planbestämmelser avgör ofta husets storlek och stil
 • Besök tomten för att studera omgivning, miljö och lokala traditioner
 • Låt solen och vindarna styra placering av uteplatser
 • Fundera över hur närhet till grannar påverkar utformningen av huset
 • Tänk sidobyggnad i tidigt läge så att den kompletterar huset och ryms på tomten
 • Det är enklare att välja ett hus som passar tomten än tvärtom
 • Tänk på att er budget kan avgöra omfattningen av er husdröm

Ta tillvara på läget

Sol/Skuggläge

Terrasser i olika väderstreck ger sitthörnor med sol respektive skugga under hela dagen. Kanske vill ni gå ut från köket med morgonkaffet i öster när solen går upp, eller utnyttja terrassen i söder med solsängar för att lapa sol. Grillplatsen blir perfekt i väster under ljumma sommarkvällar.

Utsikt

Finns det någon fin utsikt att ta vara på? Med hjälp av stora fönster i vardagsrum och kök kan ni förlänga känslan av ute och inne. Har ni inte utsikt från trädgården kanske en balkong eller takterrass kan göra att ni från högre höjd når den fina vyn.

Infart

Planera i tidigt läge var ni vill komma in på tomten. Räcker det med bilväg eller ska det även vara gångplattor från entrén mot gata? Kanske behövs plats för flera bilar eller eftersträvas en så kort infart som möjligt för att minimera snöskottning.

Sidobyggnad

Bygg inte för stort och högt garage, då det lätt tar över och blir för dominant mot huset. Ta hjälp av garage, förråd eller gäststuga för att skärma av insyn från grannar eller skapa en avskild hörna i lä mellan hus och sidobyggnad. Det kan kännas som ett extra rum och fin förlängning av huset.

Grannar

Ligger grannens hus nära kan det vara bra att anpassa rum och fönsterstorlekar för att undvika insyn. Med ett vinkelhus får ni detta på ett naturligt sätt, samtidigt som det skapar en skön skyddad hörna som ger lä och avskildhet.

Sovrum

Placera gärna sovrum mot norr för svalare rum. Genom att placera sovrum mot baksida av huset kan ljud från trafikerad gata minimeras. Genom en fönsterdörr ut från sovrum når ni terrassen, perfekt även för att vädra sängkläder.

Vegetation

Ta inte bort träd eller annan växtlighet för tidigt om ni har en äldre fastighet. De befintliga träden eller buskarna kan ge en fin inramning av huset, bilda gröna rum eller ge svalkande skugga en varm sommardag. Fler tips för en trivsam och funktionell trädgård hittar ni här

Tips till dig som letar tomt

 • Trivselhus har en välfylld tomtbank. Här kan du söka på lediga tomter i den del av landet där du vill bygga ditt drömhus. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så skickar vi dig information så snart vi publicerar information om en ny tomt. Vårt systervarumärke Movehome har också många tomter i sin tomtbank.
 • För att få köpa en kommunal villatomt måste du vara registrerad i tomtkön i den kommun där du tänker bygga ditt nya hus. Besök kommunens hemsida för mer information.
 • Besök någon av alla de handelsplatser för tomter som finns på internet, till exempel LedigaTomter.se, Hemnet, Booli, Blocket Bostad och Bovision. På de flesta kan du göra en intresseanmälan så att du får information via e-post när tomter som matchar dina önskemål publiceras.
 • Besök de områden där du är intresserad av att bo. Ta kontakt med markägaren och fråga om det finns mark som kan styckas av och köpas loss. Markägaren hittar du genom att kontakta stadsbyggnadskontoret.
 • Berätta för dina vänner och bekanta att du letar efter en tomt. Använd gärna sociala medier för att sprida nyheten att du söker tomt – det går snabbt att nå många på ett enkelt sätt.

Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

Fyll i ditt namn, e-post och telefonnummer så återkommer vi.

Formuläret skickades

Tack!

Uppgifterna kommer att skickas till kontoret i {{formData.Office.SalesOfficeName}}
Stäng

Behöver du hjälp?

Låt oss guida dig