Lär känna er tomt

Kanske hittar ni ert drömhus först och börjar leta tomt sedan. Eller så har ni redan valt tomt och ska nu börja fundera på hus. Oavsett vilken ordning ni gör saker i mår både huset och platsen alltid bäst av att komplettera varandra, gör hus och plats till ert hem.

Lär känna platsen

Det kan vara lätt att fastna för ett favorithus och glömma bort att det också ska vara lämpligt, möjligt och tillåtet att bygga det på tomten. En viktig fråga är till exempel var och hur på tomten huset ska placeras.

Tomten ger er alltså många förutsättningar för huset. Förlita er därför inte enbart på ritningar, utan att ta med hela familjen och besöka platsen så mycket ni kan för att känna vilket hus som passar att bygga.

Det är något helt annat att vara på plats och se hur solen vandrar över dagen, hur mycket skugga som träd eller grannhus ger, om det finns växter som ska bevaras, om tomten lutar, var bästa utsikten finns eller hur vinden kommer åt. Och det är inte bara själva tomten som ni kan behöva lära känna, utan också hela området. Hur ser grannhusen ut, hur är de placerade på sina tomter och vilken känsla finns på platsen?

Ett bra sätt att uppleva platsen är att gå på picknick!

En vacker utsikt avgör allt...

Konsten att tolka planbestämmelser

Till det kommer förstås planbestämmelser som bland annat reglerar hur stort och högt man får bygga. Samtidigt är det en mysig utflykt för familjen som bidrar till att alla känner sig delaktiga i projektet.

Att få hus och tomt att smälta samman handlar om att tolka planbestämmelser och att ha kunskap och blick för vilket hus som passar på tomten. Trivselhus har lång erfarenhet av och en lokal förankring samt har vana av att bygga hus på bland annat på sluttande bergstomter och plana åkermarker där vinden gör att man vill eftersträva en skön lähörna.

Hur tomten ser ut är svårt att förändra. Hittar vi inte en väg vidare utifrån en husmodell finns möjlighet att tillsammans med en arkitekt rita ett hus som tar tillvara på de möjligheter som tomten erbjuder.

Viktigt att tänka på

 • Planbestämmelser avgör ofta husets storlek och stil
 • Besök tomten för att studera omgivning och miljö
 • Låt solen och vindarna styra placering av uteplatser
 • Fundera över hur närhet till grannar påverkar utformningen av huset
 • Det är enklare att välja ett hus som passar tomten än tvärtom
 • Tänk även på att er budget kan avgöra omfattningen av er husdröm

Tips till dig som letar tomt

 • Trivselhus har en välfylld tomtbank. Här kan du söka på lediga tomter i den del av landet där du vill bygga ditt drömhus. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så skickar vi dig information så snart vi publicerar information om en ny tomt. Vårt systervarumärke Movehome har också många tomter i sin tomtbank.
 • För att få köpa en kommunal villatomt måste du vara registrerad i tomtkön i den kommun där du tänker bygga ditt nya hus. Besök kommunens hemsida för mer information.
 • Besök någon av alla de handelsplatser för tomter som finns på internet, till exempel Hemnet, Booli, Blocket Bostad och Bovision. På de flesta kan du göra en intresseanmälan så att du får information via e-post när tomter som matchar dina önskemål publiceras.
 • Besök de områden där du är intresserad av att bo. Ta kontakt med markägaren och fråga om det finns mark som kan styckas av och köpas loss. Markägaren hittar du genom att kontakta stadsbyggnadskontoret.
 • Berätta för dina vänner och bekanta att du letar efter en tomt. Använd gärna sociala medier för att sprida nyheten att du söker tomt – det går snabbt att nå många på ett enkelt sätt.

Låt oss berätta mer om möjligheterna med Trivselhus

Fyll i ditt namn, e-post och telefonnummer så återkommer vi.

Formuläret skickades

Tack!

Uppgifterna kommer att skickas till kontoret i {{formData.Office.SalesOfficeName}}
Stäng

Behöver du hjälp?

Låt oss guida dig